Slaný koláč z francouzské bagety recept

Top Recepty, Pro začátečníky

Suroviny na recept

1 francouzská bageta 110 g (Lidl, Albert...)
150 g šunky dušené, uzené, sušené, případně rožnovský salám nebo uzená rolka...
1 jarní cibulka i s natí
100 g sýru dle chuti: Niva, Hermelín...
kapie nebo červená paprika, 0,5 ks
3-4 vejce, dle velikosti
150 ml mléka
sůl dle slanosti sýru a uzeniny, nemusí být
pepř mletý nebo jiné oblíbené koření (paprika, sušený česnek...)

Postup přípravy receptu

  1. Starší zbylou francouzskou bagetu, která už není chutná k přímé konzumaci, pokrájíme na plátky a na těsno vyskládáme do koláčové nebo dortové formy 22 cm, vyložené pečícím papírem.

  2. Vejce rozmícháme s mlékem a ostatní suroviny pokrájíme na drobnější kousky.

  3. Na plátky bagety nasypeme pokrájené suroviny, které můžeme smíchat v míse dohromady nebo je na sebe navrstvíme podle toho, jak je budeme postupně krájet (v závěru je to úplně jedno). Vše zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem, které můžeme osolit (pozor na slanost sýru a uzeniny, já nesolil vůbec a slané mám rád) a okořenit dle chuti, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 20-25 minut.

  4. Podáváme teplé i studené. Teplé jako rychlooběd nebo večeři, například s čerstvou zeleninou nebo jako studené pohoštění, například k pivu nebo vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!