Smažené vdolky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Kynuté těsto:
250 ml vlažného mléka
150 ml oleje
1/2 kg hladké mouky
špetka soli
špetka cukru (na koláče a buchty dávám 3 PL cukr krupice/krystal)
1/2 kostky droždí nebo 1 sušené droždí

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravíme podle receptu viz poznámka.

  2. Lze samozřejmě zpracovat i ručně bez pekárny.

  3. Po vykynutí rozválíme těsto na plát cca 2cm vysoký, ze kterého vykrajujeme skleničkou vdolky.

  4. Uprostřed vdolek promáčkneme a necháme na pracovní desce chvíli znovu vykynout.

  5. Poté prohlubeň znovu zvýrazníme a vkládáme do středně rozpáleného oleje prohlubní dolů.

  6. Smaží se poměrně rychle, nutno hlídat a včas otočit.

  7. Pokud bude olej příliš rozpálený, vdolek rychle zhnědne na povrchu, ale uvnitř by mohl být ještě syrový...takže raději mírnější oheň.

  8. Vdolky odkládáme na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný olej. Po zchladnutí zdobíme marmeládou, tvarohem, zakysanou smetanou - každý podle své chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!