Smetanový bramborový guláš s houbami recept

Top Recepty, Bramborová jídla

Suroviny na recept

3 - 4 lžíce oleje
100 g cibule
20 g mleté sladké papriky
400 g oloupaných brambor
250 - 300 g kvalitních párků
zhruba 200 g čerstvých lesních hub(nebo sterilovaných,
mražených, sušených a uvařených nebo zaměníme za žampiony)
sůl
pepř
vývar nebo masox - komu nevadí
50 g hladké mouky
400 ml mléka
1/2 kelímku sladké 12% smetany (možno i víc)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do světle zlatavé barvy, přidáme mletou papriku, zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Jestli bychom nechali papriku dlouho, tak hořkne.

  2. Přidáme brambory nakrájené na kostky, párky na kolečka, nakrájené houby, sůl, pepř, případně masox pokud jsme zalili vodou a necháme zavařit.

  3. Hladkou mouku rozšleháme v části mléka, guláš zahustíme, stále mícháme, přidáme zbytek mléka a podle potřeby vývar nebo vodu, vše dle potřeby a požadované hustoty guláše. Mícháme, až nám zavaří, pak teplotu zmírníme a necháme za občasného promíchání lehce provářet zhruba 20 minut až máme brambory měkké. Ke konci přidáme sladkou smetanu.

  4. Můžeme dát méně mléka nebo vůbec a celý kelímek smetany, já dala jak je uvedeno v receptu. Houby jsem použila lesní, sterilované ve vlastní šťávě. Doporučuji připravovat v nádobí se silným dnem.

  5. Podáváme s pečivem, nebo můžeme servírovat v misce z kynutého těsta.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!