Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- srnčí hřbet
- uzená slanina
- máslo (nebo sádlo)
- koření divočina
- kořenová zelenina
- cibule
- červené víno
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- mouka na zahuštění (nebo instantní jíška)
- rybízový džem
Postup Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Srnčí hřbet odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a vetřeme do něj koření na divočinu.
Mezitím očistíme zeleninu, kterou nastrouháme na hrubším struhadle nebo nakrájíme na nudličky.
Na másle a sádle restujeme zbytek slaniny, na ní pak zprudka hřbet, aby se zatáhla bílkovina. Když je opečený, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku ji smažíme, až pustí šťávu, přidáme do ní 1 polévkovou lžíci cukru a necháme karamelizovat.
Do tohoto přidáme zbývající zeleninu a ještě chvíli dosmažíme.
Pak přilijeme asi 2 dl červeného vína, přidáme přiměřeně vody a do tohoto základu vložíme zpět maso.
Přikryjeme a dáme do trouby péci.
Nejprvé mírně, tak cca na 160 st., aby se z masa uvolnilo také něco do výpeku a až je maso téměř měkké, zvýšíme teplotu.
Hřbet vyndáme, zeleninu se slaninou rozmixujeme, čímž nám vznikne poměrně už dost hustá šťáva.
Podle potřeby do ní přilijeme horkou vodu nebo také ne a je-li to nutné, trochu zahustíme.
Přidáme lžičku rybízového džemu a necháme přejít varem.
Dochutíme dle potřeby solí, popř. troškou citrónové šťávy, podle toho, jak to máte rádi a nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla.