Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

srnčí hřbet
uzená slanina
máslo (nebo sádlo)
koření divočina
kořenová zelenina
cibule
červené víno
1 polévková lžíce cukru krupice
mouka na zahuštění (nebo instantní jíška)
rybízový džem

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí hřbet odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a vetřeme do něj koření na divočinu.

  2. Mezitím očistíme zeleninu, kterou nastrouháme na hrubším struhadle nebo nakrájíme na nudličky.

  3. Na másle a sádle restujeme zbytek slaniny, na ní pak zprudka hřbet, aby se zatáhla bílkovina. Když je opečený, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku ji smažíme, až pustí šťávu, přidáme do ní 1 polévkovou lžíci cukru a necháme karamelizovat.

  4. Do tohoto přidáme zbývající zeleninu a ještě chvíli dosmažíme.

  5. Pak přilijeme asi 2 dl červeného vína, přidáme přiměřeně vody a do tohoto základu vložíme zpět maso.

  6. Přikryjeme a dáme do trouby péci.

  7. Nejprvé mírně, tak cca na 160 st., aby se z masa uvolnilo také něco do výpeku a až je maso téměř měkké, zvýšíme teplotu.

  8. Hřbet vyndáme, zeleninu se slaninou rozmixujeme, čímž nám vznikne poměrně už dost hustá šťáva.

  9. Podle potřeby do ní přilijeme horkou vodu nebo také ne a je-li to nutné, trochu zahustíme.

  10. Přidáme lžičku rybízového džemu a necháme přejít varem.

  11. Dochutíme dle potřeby solí, popř. troškou citrónové šťávy, podle toho, jak to máte rádi a nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!