Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

3 plátky hovězího zadního
staročeské koření
sůl
6 plátků krájené slaniny (nemusí být)
2 lžíce rajčatového protlaku
lilek menší
cuketa menší
3 cibule
3 stroužky česneku
6 malých rajčátek cherry
2 lžíce tuku (olej, sádlo)
mouka hladká na zahuštění
zelená cibulová nať

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plátky naklepeme na tenko,osolíme,lehce posypeme staročeským kořením,poklademe slaninou a pevně zarolujeme. Na konci spíchneme jehlou,nebo párátkem.

  2. V kastrolu si rozehřejeme tuk,vsypeme najemno nakrájenou cibuli (trošku si jí schováme na později) a restujeme do světle hněda.

  3. Pak přidáme 2 stroužky česneku, pokrájené na plátky a roládky,které necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme protlak, rychle promícháme a zalijeme vroucí vodou do výšky 2/3 masa. Ještě trochu osolíme, přiklopíme poklicí a dáme dusit do měkka. Dle potřeby lehce doléváme vodou.

  4. Měkké maso vyjmeme,uložíme do tepla a šťávu zahustíme tmavší jíškou, nebo moukou rozmíchanou v troše vody. Štávu si můžeme před zahuštěním nastavit horkou vodou,podle toho,kolik jí asi budeme chtít.

  5. Necháme asi 10 min provářet, pak pečlivě přecedíme přes hustý cedník a necháme ještě asi 10 min. provářet. Štáva by nám měla pustit na povrchu tuk (glanc).

  6. Mezitím si nakrájíme lilek i cuketu na centimetrové hranolky,rajčata na půlky.

  7. V pánvi si rozehřejeme trošku oleje, vsypeme pokrájený lilek, cuketu, zbylou cibuli a vše lehce opečeme, pak osolíme, přidáme ždibet staročeského koření, podlijeme trochou vody (jen na pokrytí dna), přiklopíme a necháme asi 5 min dusit.

  8. Poté přidáme nakrájená rajčata, prolisovaný poslední stroužek česneku, podlijeme naběračkou šťávy a necháme chvilku provařit.

  9. Hotovou zeleninu (neměla by být rozvařená,ale křupavá) přidáme do omáčky, necháme přejít varem a dle chuti dosolíme.

  10. Vmícháme nakrájenou zelenou cibulku. Roládky zbavíme jehel a nakrájíme je na plátky.

  11. Na talíř nandáme přílohu,nalijeme omáčku se zeleninou a poklademe plátky masa. Jako příloha je vhodná rýže,vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!