„Studená delikatesa“: Mátová zmrzlina s čokoládou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 160 ml smetany se 40 % tuku
- 180 ml mléka
- 160 g hořké čokolády se 70% kakaa
- 100 g mátové čokolády
- 3 lžíce třtinového cukru
- 70 g čerstvé máty
Postup „Studená delikatesa“: Mátová zmrzlina s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Smetanu smíchejte s většinou mléka (stranou si nechte tak 50 ml, které uložíte do ledničky) a přidejte všechnu mátu. Oslaďte 3 lžícemi třtinového cukru a ohřívejte na mírném plameni za občasného míchání cca 10 minut.
Mezitím si do tepluvzdorné mísy (nejlépe ne nerezové) nalámejte 160g čokolády s vysokým obsahem kakaa. Mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny a nechte čokoládu rozpustit.
Přes jemné sítko přelijte mátovou smetanu do rozpuštěné čokolády a pomocí stěrky vymíchejte v kompaktní směs.
Zatímco směs chladne, nakrájejte pomocí ostrého nože (nejlépe keramického) mátovou čokoládu na malé kousky.
Jakmile mátový krém úplně vychladne, přímíchejte k němu odložené mléko.
Směs přelijte do zmrzlinovače a nechte ho běžet asi tak 35 minut.
Přimíchejte nalámanou čokoládu a uložte v uzavřené nádobě do mrazničky. Každých 20 minut zmrzlinu pořádně promíchejte, až bude mít tu správnou konzistenci.
Naservírujte do pohárů či oplatkových misek a ozdobte lístky máty a čokoládou.