Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

Uzený špek
kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
citrón
pomeranč
pepř celý
bobkový list
nové koření
tymián
sůl
cukr
hovězí maso
smetana

Postup přípravy receptu

  1. Den před vařením prošpikujeme maso špekem a nasolíme ho.

  2. Dáme vařit vodu.

  3. Do hrnce nastrouháme zeleninu a trošku nastrouhané pomerančové kůry, nadrobno pokrájenou cibuli, půlku citrónu který položíme plochou na prkénko a seřežeme z něho kůru.

  4. Přidáme tak 3-4 pol. lžíce cukru. Do uzavíratelného sítka (vajíčko na čaj) dáme několik kuliček pepře a nového koření, přidáme rozlámaný bobkový list a špetku tymiánu.

  5. Zalijeme teplou převařenou vodou a promícháme.

  6. Vložíme maso, přikryjeme a uložíme do chladu. Je dobré tak 2-3 promíchnout během naložení.

  7. Druhý den maso i se všemi ingrediencemi přendáme do pekáče, podlijeme nálevem, přiklopíme a dáme dusit do trouby do měkka. Pekáč odklopíme a šťávu vydusíme natolik, aby se zelenina trochu orestovala, přitom obracíme maso, aby se udělala na něm kůrčička.

  8. Maso odložíme a obsah pekáče přendáme do hrnce (samozřejmě bez sítka), přidáme zbylý nálev, smetanu, máslovou jíšku a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.

  9. Povaříme, doředíme dochutíme cukrem a solí.

  10. Pokrájené maso vložte zpět do omáčky. Servírujte s plátkem pomeranče (ne citronu), šlehačkou a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!