Tahini recept

Top Recepty, Ostatní

Suroviny na recept

100 g sezamu
30-50 ml oleje (olivový, slunečnicový)
špetka mořské soli

Postup přípravy receptu

  1. Sezamová semínka je možno opatrně upražit v předehřáté troubě (170°C) na plechu s pečícím papírem. Asi po 7 minutách je obracečkou prohrábneme a necháme v troubě dalších 6-7 minut. Nebo je opražíme na suché pánvi - raději pomaleji a při nižší teplotě, za stálého promíchávání. Sezam má vonět a barvit se, tmahonědá spálená semínka nejsou žádoucí.

  2. Vychladlá semínka vsypeme do mixéru a asi minutu mixujeme nasucho. Při dalším mixování už přidáváme olej podle potřeby a přitom stále stíráme hmotu ze stěn ke dnu nádoby. Tahini můžeme lehce osolit a v zavřené krabičce (skleničce) uchovat až měsíc v lednici.

  3. Tahini lze udělat i z nepražených semínek (nezkoušela jsem), pasta je pak přirozeně světlejší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!