Tahini recept
Top Recepty, OstatníPostup Tahini
Postup přípravy receptu
-
Sezamová semínka je možno opatrně upražit v předehřáté troubě (170°C) na plechu s pečícím papírem. Asi po 7 minutách je obracečkou prohrábneme a necháme v troubě dalších 6-7 minut. Nebo je opražíme na suché pánvi - raději pomaleji a při nižší teplotě, za stálého promíchávání. Sezam má vonět a barvit se, tmahonědá spálená semínka nejsou žádoucí.
Vychladlá semínka vsypeme do mixéru a asi minutu mixujeme nasucho. Při dalším mixování už přidáváme olej podle potřeby a přitom stále stíráme hmotu ze stěn ke dnu nádoby. Tahini můžeme lehce osolit a v zavřené krabičce (skleničce) uchovat až měsíc v lednici.
Tahini lze udělat i z nepražených semínek (nezkoušela jsem), pasta je pak přirozeně světlejší.