Thajská polévka TOM YAM GOONG recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- ½ kg čerstvých krevet
- 2 l kuřecího vývaru
- 6 cm kousek čerstvého kořene galangalu (případně nahraďte zázvorem)
- 4 stonky citronové trávy
- 16 limetkových lístků
- 250 g Enoki/Shimeji hub, případně hlíva ústřičná
- 3 lžíce thajské chilli pasty nam prik pao (nebo podle chuti)
- cca 12 lžic rybí omáčky (podle chuti)
- cca 12 lžic limetkové šťávy
- minimálně 3 čerstvé thajské chilli papričky (malé, pálivé)
- 8-10 lžic kondenzovaného mléka
- 8 cherry rajčátek, rozpůlených
- hrst čerstvého koriandru
Postup Thajská polévka TOM YAM GOONG
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve očistíme krevety- odtrhneme hlavu, oloupeme krunýř, na hřbetu uděláme řez a vyndáme cévu. Vývar nalijeme do kastrolu a dáme na prudký plamen. Přivedeme ho k varu. Do vývaru přidáme galangal/ zázvor nakrájený na plátky, citronovou trávu (odstraníme kořen, plochou nože podrtíme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky) a limetkové lístky. Necháme povařit zhruba 10 minut.
Přidáme krevety, chilli pastu a rybí omáčku a vaříme zhruba 4 minuty. Přidáme houby a vaříme dalších zhruba 8 minut. Přidáme chilli papričky a cherry rajčátka a lehce povaříme, už tak maximálně minutku. Vypneme sporák.
Podle chuti přidáme limetkovou šťávu, případně ještě rybí omáčku. Vmícháme kondenzované mléko, ochutnáme, a přidáme případně ještě limetkovou šťávu či rybí omáčku dokud to není ono“. Na závěr posypeme čerstvým koriandrem.