Thajská polévka TOM YAM GOONG recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

½ kg čerstvých krevet
2 l kuřecího vývaru
6 cm kousek čerstvého kořene galangalu (případně nahraďte zázvorem)
4 stonky citronové trávy
16 limetkových lístků
250 g Enoki/Shimeji hub, případně hlíva ústřičná
3 lžíce thajské chilli pasty nam prik pao (nebo podle chuti)
cca 12 lžic rybí omáčky (podle chuti)
cca 12 lžic limetkové šťávy
minimálně 3 čerstvé thajské chilli papričky (malé, pálivé)
8-10 lžic kondenzovaného mléka
8 cherry rajčátek, rozpůlených
hrst čerstvého koriandru

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve očistíme krevety- odtrhneme hlavu, oloupeme krunýř, na hřbetu uděláme řez a vyndáme cévu. Vývar nalijeme do kastrolu a dáme na prudký plamen. Přivedeme ho k varu. Do vývaru přidáme galangal/ zázvor nakrájený na plátky, citronovou trávu (odstraníme kořen, plochou nože podrtíme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky) a limetkové lístky. Necháme povařit zhruba 10 minut.

  2. Přidáme krevety, chilli pastu a rybí omáčku a vaříme zhruba 4 minuty. Přidáme houby a vaříme dalších zhruba 8 minut. Přidáme chilli papričky a cherry rajčátka a lehce povaříme, už tak maximálně minutku. Vypneme sporák.

  3. Podle chuti přidáme limetkovou šťávu, případně ještě rybí omáčku. Vmícháme kondenzované mléko, ochutnáme, a přidáme případně ještě limetkovou šťávu či rybí omáčku dokud to není ono“. Na závěr posypeme čerstvým koriandrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!