Tilápie s grepovou omáčkou a celerovými hranolky recept

Top Recepty, Ryby

Suroviny na recept

1 filátko tilápie
1 polévková lžíce olivového oleje
pár snítek tymiánu
kůra z růžového grepu – asi 10 g
Grepová omáčka:
10 g másla
½ šalotky (10g)
4 cl čerstvě vymačkané šťávy z růžového grepu
2 cl smetany 31%
pár vlásků šafránu
sůl
Celerové hranolky:
150 g celeru, očištěného
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Celer nakrájejte na cca 2cm široké hranolky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a celer vložte do vody. Vařte 2 minuty, sceďte a nechte okapat. V míse promíchejte olej, špetka soli a čerstvě mletý pepř. Přidejte celer, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 30 minut.

  2. Na malé pánvičce rozehřejte máslo. Šalotku nakrájejte tak najemno, jak to půjde. Zpěňte ji na másle a přilijte grepovou šťávu se smetanou. Přidejte šafrán, trošku soli a prohřívejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.

  3. Rybu překrojte šikmým řezem, osolte z obou stran. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na větší kusy pokrájenou kůru, tymián a rybu položte kůží dolů na pánev. Občas potřete kůrou a bylinkami. Rybu po 2 minutách obraťte a ještě 1-2 minuty dopékejte. Opět potřete kůrou, položte na rybu tymián.

  4. Na talíř nasype hranolky, naservírujte kousky ryby, přelijte omáčkou. Můžete podávat se skrojky grepu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!