Třikrát zavařování hub recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- Dušené houby:
- směs různých hub (jakékoliv množství)
- sůl
- Houbový polotovar:
- 40 hlaviček václavek (nebo růžovek či hlívy ústřičné)
- 2 lžíce gulášového koření
- Houbový salát s olivami:
- houby
- 1-2 větší cibule
- několik syrových okurek nakládaček
- olivy
- citr. kůra
- kmín
- tymián
- a hotový oblíbený lák na okurky
- Moje poznámka: lák uvařte s polovinou soli, neboť olivy (obzvláště zelené) pustí do nálevu hodně slanosti a je to pak opravdu přesolené
Postup Třikrát zavařování hub
Postup přípravy receptu
-
DUŠENÉ HOUBY: Zdravé očištěné houby nakrájíme na malé kousky, mírně je osolíme a dusíme, až se odpaří skoro všechna voda. Ještě horké plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme ve vařící vodě 30 minut. Tuto sterilaci provádíme ještě 2x, vždy po 24 hodinách. Polotovar vydrží 4 roky. Steriluji celkem jen dvakrát a nikdy se mi houby nezkazily a vydržely, jen nevím jestli 4 roky, tak dlouho jsem je ve špajzu nikdy neměla. Podobně upravuji - dusím houby i na zamrazení, ale to zabere v mrazáku dost místa.
HOUBOVÝ POLOTOVAR: Houby pokrájíme na plátky a dusíme doměkka, až se odpaří skoro všechna voda. Potom přidáme 2 lžíce koření a dusíme ještě asi 10 minut. Houby naplníme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 100°C 2x po 24 hodinách. Vhodné do gulášů, polévek a pod.
HOUBOVÝ SALÁT S OLIVAMI (zavařený do sklenic): Tvrdé mladé houby pokrájené na přiměřené kusy svaříme v osolené a okyselené vodě asi 8 minut. Necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme na nudličky pokrájenou kapii (lze použít i naloženou kapii), na jemná půlkolečka pokrájenou cibuli, okurky pokrájené na špalíčky a olivy. Ostrouháme půlku dobře omytého citronu, trošinku (asi 2 špetky) kmínu a tymiánu. Vše důkladně promícháme. Zalijeme klasickým, ale méně slaným lákem na okurky a plníme do sklenic, které zavařujeme 20 minut při 80 stupních Celsia. Hub, cibule a zeleniny dáme hodně, s olivami spíše šetříme, můžeme je i překrájet na půlky, aby jich bylo více. Barevně vyniknou černé olivy, které navíc nejsou tak slané.