Tvarohovo-šlehačkový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Těsto:
- 120 g másla
- 60 g cukr moučkový
- 1 ks žloutek
- 210 g hladká mouka
- Krém:
- 4 ks žloutky
- 160 g cukru
- citrónová kůra
- pomerančová kůra
- špetka soli
- 200 ml mléko
- 6 plátků želatiny
- 400 g tvarohu sušší
- 3/8 l smetany ke šlehání
- moučkový cukr na posypání
- čerstvé ovoce:
- maliny
- ostružiny
- jahody
Postup Tvarohovo-šlehačkový dort
Postup přípravy receptu
-
Tvaroh má být čerstvý, sušší a nakyslé chuti. Pokud je potřeba, necháme ho 1 hodinu odkapat.
Z másla, cukru, žloutku a mouky uhněteme těsto.
Těsto necháme v lednici odpočinout a pak vyválíme dva pláty o průměru dortové formy (26 cm) a pečeme do světle hněda.
Bezprostředně po upečení nakrájíme horní plát na potřebný počet porcí.
Žloutky, cukr, mléko, sůl a citronovou, pomerančovou kůru dáme do kastrůlku a za stálého míchání vytvoříme pudinkovou hmotu.
Přidáme vyždímanou želatinu a necháme rozpustit.
Krém přelijeme přes síto a postupně přimícháváme k tvarohu.
Ušleháme si šlehačku, kterou metličkou přidáme do tvarohového krému.
Upečený dolní nenakrájený plát z křehkého těsta dáme do dortové formy a nalijeme krém na dno cca 2 mm. Vrstva nám slouží jako izolační vrstva.
Na vrstvu tvarohového krému naklademe ovoce, tak aby nebylo u okraje dortové formy a zalijeme krémem. Dáme do lednice nejméně na 2 hodiny.
Poté opatrně přidáme horní nakrájený plát, který je dobrý taktéž před přesunem na tvarohový krém vychladit. Na závěr dort posypeme moučkovým cukrem.