Tvarohový dort s hruškami a oříšky recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Těsto:
- 100 g másla
- 100 g hořké čokolády
- 6 vajec
- 100 g cukru
- 175 g polohrubé mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- Krém:
- hruškový kompot (850 ml)
- 75 g nasekaných lískových oříšků
- 1 želatinový ztužovač Dr.Oetker pro přípravu šlehač
- jogurt
- tvaroh
- smetana do dortů a dezertů (za studena)
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru
- 4 PL citronové šťávy
- 500 ml Ramy na šlehání
- 1 hruška
- tekutá čokoládová poleva
Postup Tvarohový dort s hruškami a oříšky
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Čokoládu nastrouháme nahrubo. Vejce vyšleháme do husté pěny a zašleháme cukr. Mouku promícháme s práškem do pečiva a po lžících přidáváme do vaječné pěny. Nakonec vmícháme čokoládu a máslo.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme přibližně na 40 minut péci. Necháme vychladnout.
Hrušky slijeme,necháme okapat a nakrájíme na malé kousky. Oříšky na suché pánvy orestujeme, necháme vychladnout (já jsem je nepoužila). Smícháme tvaroh, cukr, 3 PL citronové šťávy a kousky hrušek. Přimícháme ztužovač, připravený podle návodu. Krém dáme do lednice vychladit. Šlehačku ušleháme a polovinu jí přidáme do krému. Zbývající uložíme do lednice.
Korpus vodorovně prořízneme. Spodní díl potřeme krémem, přiklopíme a dáme chladit.
Dort potřeme polovinou ze zbývající šlehačky. Hrušku zbavíme jadřinců, nakrájíme na tenké plátky, které ihned pokapeme zbývající citronovou šťávou, aby nezhnědly. Ozdobíme jimi dort, pomocí sáčku a zdobící hubičkou zbývající šlehačkou ozdobíme. Nakonec pocákáme polevou.