Tvarohový dort s hruškami a oříšky recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Těsto:
100 g másla
100 g hořké čokolády
6 vajec
100 g cukru
175 g polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
Krém:
hruškový kompot (850 ml)
75 g nasekaných lískových oříšků
1 želatinový ztužovač Dr.Oetker pro přípravu šlehač
jogurt
tvaroh
smetana do dortů a dezertů (za studena)
250 g měkkého tvarohu
100 g cukru
4 PL citronové šťávy
500 ml Ramy na šlehání
1 hruška
tekutá čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Čokoládu nastrouháme nahrubo. Vejce vyšleháme do husté pěny a zašleháme cukr. Mouku promícháme s práškem do pečiva a po lžících přidáváme do vaječné pěny. Nakonec vmícháme čokoládu a máslo.

  2. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme přibližně na 40 minut péci. Necháme vychladnout.

  3. Hrušky slijeme,necháme okapat a nakrájíme na malé kousky. Oříšky na suché pánvy orestujeme, necháme vychladnout (já jsem je nepoužila). Smícháme tvaroh, cukr, 3 PL citronové šťávy a kousky hrušek. Přimícháme ztužovač, připravený podle návodu. Krém dáme do lednice vychladit. Šlehačku ušleháme a polovinu jí přidáme do krému. Zbývající uložíme do lednice.

  4. Korpus vodorovně prořízneme. Spodní díl potřeme krémem, přiklopíme a dáme chladit.

  5. Dort potřeme polovinou ze zbývající šlehačky. Hrušku zbavíme jadřinců, nakrájíme na tenké plátky, které ihned pokapeme zbývající citronovou šťávou, aby nezhnědly. Ozdobíme jimi dort, pomocí sáčku a zdobící hubičkou zbývající šlehačkou ozdobíme. Nakonec pocákáme polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!