Valentýnský dort „červený samet“ recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Na dort:
750 g hladké mouky
450 g cukru
1 KL jedlé sody
1 KL soli
1 KL kakaa na pečení
500 ml rostlinného oleje
240 ml podmáslí
2 velká vejce při pokojové teplotě
2 PL červeného potravinářského barviva (tekutého)
1 KL octa
1 KL vanilkového extraktu
nasekané vlašské ořechy na ozdobu
Na smetanový krém:
300 g smetanového sýra (např. Philadelphia nebo Lučina smetanová)
450 g moučkového cukru
250 g másla pokojové teploty
1/2 KL vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Dort: Troubu předehřejeme na 180°C a 2 dortové formy vel. 20 cm lehce vymažeme a vysypeme moukou. V větší míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme olej, podmáslí, vejce, barvivo, ocet a vanilku.

  2. Ve jiné míse smícháme mouku, cukr, sodu, sůl a kakao a přidáme do olejové směsi, promícháme, dokud se suroviny nespojí a nevytvoří hladké těsto. Těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených forem.

  3. Pečeme cca 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá. Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.

  4. Krém: V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem nejdříve ušleháme sýr a máslo na středním stupni, dokud nebude máslo se sýrem nadýchané. Přidáme cukr a promícháme, až se suroviny spojí. Potom zvýšíme rychlost a šleháme až bude krém nadýchaný. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a naposledy ještě pořádně promícháme. Pokud je třeba, necháme krém před zdobením lehce ztuhnout v lednici.

  5. Krémem ozdobený dort posypeme nasekanými ořechy. - na obarvení dortu by mělo stačit 1/2 až 1 lžička gelového barviva. Začneme 1/2 lžičky a potom opatrně přidáváme více gelu, až dosáhneme požadované barvy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!