Vánočka zadělávaná z vody recept

Top Recepty, Domácí pekárna

Suroviny na recept

1 vejce
250 ml vlažné vody
5 dkg másla
40 dkg hladké mouky
10 dkg polohrubé mouky
8 dkg cukr krupice
1 sušené kvasnice
citronová kůra strouhaná
špetka soli
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny dáme nejprve tekuté suroviny: vlažnou vodu, rozpuštěné zchladlé máslo, rozkvedlané jedno celé vejce. Dál přidáme hladkou a polohrubou mouku, do jednoho rohu citronovou kůru z půlky citronu, do druhého rohu cukr krupice, do dalšího špetku soli, do prostředka v mouce uděláme důlek a dáme sušené kvasnice, které zahrneme.

  2. Na domácí pekárně zapneme program příprava těsta.

  3. Po zpracování dáme těsto na vál, rozdělíme na 5 ks, ze kterých uděláme válečky.

  4. Z válečků upleteme vánočků: ze tří, ze dvou válečků a ještě jeden na tvar vánočky, který uděláme tenší a delší (přepůlim a smotám). Po upletení vánočky nechat ještě asi 30 minut kynout.

  5. Rozklepneme a vyšleháme si vejce na potření vánočky.

  6. Vánočku pečeme prvních asi 5-7 minut na 200 °C, potom stáhneme na 150 °C a pečeme celkem 45 minut (zkoušíme špejlí).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!