Vánočka zadělávaná z vody recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- 1 vejce
- 250 ml vlažné vody
- 5 dkg másla
- 40 dkg hladké mouky
- 10 dkg polohrubé mouky
- 8 dkg cukr krupice
- 1 sušené kvasnice
- citronová kůra strouhaná
- špetka soli
- 1 vejce na potření
Postup Vánočka zadělávaná z vody
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny dáme nejprve tekuté suroviny: vlažnou vodu, rozpuštěné zchladlé máslo, rozkvedlané jedno celé vejce. Dál přidáme hladkou a polohrubou mouku, do jednoho rohu citronovou kůru z půlky citronu, do druhého rohu cukr krupice, do dalšího špetku soli, do prostředka v mouce uděláme důlek a dáme sušené kvasnice, které zahrneme.
Na domácí pekárně zapneme program příprava těsta.
Po zpracování dáme těsto na vál, rozdělíme na 5 ks, ze kterých uděláme válečky.
Z válečků upleteme vánočků: ze tří, ze dvou válečků a ještě jeden na tvar vánočky, který uděláme tenší a delší (přepůlim a smotám). Po upletení vánočky nechat ještě asi 30 minut kynout.
Rozklepneme a vyšleháme si vejce na potření vánočky.
Vánočku pečeme prvních asi 5-7 minut na 200 °C, potom stáhneme na 150 °C a pečeme celkem 45 minut (zkoušíme špejlí).