Vánoční kandovaný ananas recept
Top Recepty, Sladká jídlaPostup Vánoční kandovaný ananas
Postup přípravy receptu
-
Z ananasu odříznu spodek a vršek
Nakrájím velké podélné plátky o tloušťce cca 8 mm-10 mm. Tvrdou středovou část je lépe krájet na menší plátky max. 6-8 mm. Tvrdý střed má podélné vlákna, které jsou kolmo k okrajům ananasu.
Z plátků odříznu zelené a hnědé okraje.
Ty plátky, které obsahují tvrdý střed vezmu a vyříznu z nich tu tuhou část, kterou nemusíme vyhazovat (můžeme ji taky kandovat, ale je nutné ji pečlivě propíchat z obou stran a budeme ji déle vařit).
Do velkého hrnce dáme 0,5 l vody (můžeme předvařit ve varné konvici).
Přidáme a rozpustíme 1,5 kg cukru.
Můžeme přidat tvrdé ananasové středy, které jsme už dříve propíchali. Vodu nějakou dobu vaříme, aby se nám odpařila trocha vody a sirup zhoustl.
Vezmu plátky z jednoho ananasu a 2-5 minut je nechám vařit v sirupu, který už má větší hustotu. Hustotu poznáme podle toho, že trochu nabereme na lžíci a necháme vychladnout.
Pak první várku vyndám na plech pomocí naběračky s dírkami.
Předchozí postup opakuji s druhou várkou.
Poté vyndáme i druhou várku. Vodu necháme chvíli vařit a zbavíme ji pěny. Cílem je, aby se odpařila část vody a sirup zase trochu zhoustl.
Vypneme hořák. Plátky ananasu dáme zase zpět do hrnce a necháme odstát cca 12-24 hodin.
Podobný postup se opakuje tak 3-5 dnů, ale už bez vaření a přidávám cukr dokud tam není 2 kg.
Druhý den vyndám plátky na plech, přidám skoro 0,5 kg cukru, nechám povařit, aby sirup více zhoustl a pak vypnu hořák a zase vrátím plátky do sirupu.
Třetí den přidám zbytek cukru a pak už jen odvařuji vodu. Cukrový sirup se nesmí připálit. Měl by karamelovou příchuť (v malém množství to není na škodu).
Když už máme poslední den, ananasy vyndáme, okapeme a dáme na papír. Papír přiložím z obou stran a přitlačím. Poté jen čekám min. 24 hodin. Papír poté sundáme a ananasové plátky dáme do plastové krabičky.
Tvrdé středy můžete kandovat déle než 3 dny a můžete je vařit.