Vánoční rybí polévka z kapra a sumce recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

6 kapřích hlav (cca 2,5 kg)
podkovy sumce (800 g)
800 g vnitřností kapra
4 bobkové listy
10 kuliček nového koření
3 stonky řapíkatého celeru
3 mrkve
1 větší kořen petržele
1 cibule i se slupkou
2 šalotky i se slupkou
1/2 pórku
máslo (na jíšku, zeleninu i rohlíky)
4 lžíce hladké mouky
200 ml bílého vína (lze vynechat)
sůl
pepř
muškátový květ
1/4 bulvy celeru
3 rohlíky z předchozího dne
hladkolistá petržel

Postup přípravy receptu

  1. Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončily také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou. Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám, cibuli i šalotku přidáme i se slupkou, přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.

  2. Během vaření na mírném ohni sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinu a půl. Můžete přidat 200 ml bílého suchého vína. (Když nedáte, polévce to neublíží.) Potom vyndáme hlavy i maso, vývar přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.

  3. Mouku osmahneme na másle a rozředíme trochou vývaru z ryb. Pak jíšku vmícháme do vývaru. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer - bulvu i řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.

  4. Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A pak dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou;místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.

  5. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.

  6. Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!