Vejce natvrdo barvená v cibulových slupkách recept

Top Recepty, Zdobení

Suroviny na recept

vejce, nejlépe bílá nebo světlejší
suché tmavé slupky z cibule
větší hrnec, nejlépe staršího data narození
čerstvě natrhaná tráva, různé menší lístečky...
staré, klidně roztrhané, silonové punčochy nebo ponožky, případně gáza
provázek
voda
špek

Postup přípravy receptu

  1. Staré nepotřebné silonové punčochy nastříháme na čtverce cca10x10 cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy trávy, nejlepší je např. mrkvous, žebříček... Nejlépe se pracuje s trávou, která není povadlá.

  2. Cibulové slupky dáme do staršího hrnce s vodou (starší smalt se obarví), přivedeme k varu a necháme z nich uvolnit barvu.

  3. Syrová, čistá, nejlépe světlá vejce se hodí na barvení víc, dobře na nich vynikne kontrast trávy a cibulové barvy.

  4. Vezmeme vejce do dlaně, přiložíme na něj libovolný počet a druh trávy hladkou stranou. Punčochou trávu na vejci obalíme, napneme (natáhneme) ji a zajistíme provázkem, aby pevně držela a voda se tak nemohla dostat pod listy.

  5. Takto připravený libovolný počet vajec vkládáme do vroucí cibulové vody (slupky tam klidně necháme plavat také) a vaříme cca 10 minut, aby se vejce uvařila natvrdo.

  6. Poté vejce lžící vyndáme, nejlépe do misky se studenou vodou, odstraníme provázky, punčochy a trávu.

  7. Necháme zchladit a kůží ze špeku nebo kouskem špeku vejce namastíme (trošku), aby se hezky leskla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!