Velikonoční beránek (nebo bábovka) recept

Top Recepty, Dietní recepty

Suroviny na recept

2,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)
5 lžic kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
špetka soli
400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)
3/4 hrnku rostlinného oleje
1/2 hrnku (125 ml) bílého jogurtu (rostlinného či ořechového jogurtu domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)
1,75 hrnku cukru krupice
vrchovatá lžička vanilkového prášku nebo dvě lžičky vanilkového extraktu
šťáva z 1/2 středního citrónu
1 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu dobře vymažte tukem a vysypte moukou.

  2. Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte.

  3. Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem.

  4. Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou.

  5. Vlijte do formy, vložte do trouby a pečte na 180°C tradičně, či 160°C horkovzduch asi hodinu.

  6. Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!