Velikonoční beránek (nebo bábovka) recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)
- 5 lžic kukuřičného škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- špetka soli
- 400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku (125 ml) bílého jogurtu (rostlinného či ořechového jogurtu domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)
- 1,75 hrnku cukru krupice
- vrchovatá lžička vanilkového prášku nebo dvě lžičky vanilkového extraktu
- šťáva z 1/2 středního citrónu
- 1 lžíce rumu
Postup Velikonoční beránek (nebo bábovka)
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte.
Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem.
Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou.
Vlijte do formy, vložte do trouby a pečte na 180°C tradičně, či 160°C horkovzduch asi hodinu.
Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo.