Vepřová játra koloniála Jíry recept

Top Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny na recept

3/4 kg vepřových jater
20 dkg uzené prorostlé slaniny
1 větší cibule
smetana na vaření
masový vývar
hladká mouka
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová játra opláchneme, zbavíme blan a nakrájíme na tenké nudličky. Nesolíme, neboť játra by byla tvrdá.

  2. Nakrájíme na velmi jemné kostičky slaninu a cibuli. Na pánvi orestujeme slaninu úplně do světle hnědé barvy – zcela necháme vysmažit a přidáme následně cibuli, kterou necháme jen zesklovatět.

  3. Do tohoto základu vložíme nakrájená játra a prudce opečeme, čímž se játra zatáhnou a opékáme dále do hnědé barvy.

  4. Po opečení jater, velmi zlehka podlijeme cca 1 dl masového vývaru, osolíme a dusíme játra do měkka.

  5. Jakmile jsou játra na skus měkká, tak přidáme 2,5 dl smetany na vaření, ve které jsme předtím rozmíchali 1 lžičku hl. mouky pro lehké zahuštění.

  6. Dobře promícháme a necháme lehce probublávat s občasným promícháním, cca 10 minut. Vynikající přílohou jsou pečené brambory s kmínem a cibulí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!