Višňové řezy s tvarohovou náplní + domácí vypeckovávání višní recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
1 žloutek
citronová kůra (ze 1/4 citronu)
150 g Hery (másla)
špetka soli
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1/4 sáčku vanil. pudinku
100 ml mléka
čerstvé višně
Drobenka:
50 g hrubé mouky
50 g cukru krupice
30 g másla (Hera)
1/2 KL skořice mletá (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku a cukr. Uděláme důlek, přidáme žloutek, citron. kůru, sůl a nastrouháme tuhý tuk. Vše rychle rukama zpracujeme na hladké těsto.

  2. Těsto rozválíme na plát, vložíme jej do připravené koláčové formy a vytvarujeme.

  3. Dno propícháme vidličkou (aby se při pečení nevyboulilo) a formu uložíme do chladu. Formy jsem měla teflonovou a keramickou a nevymazávala jsem je.

  4. V kastrolku uvaříme pudink a ještě vlažný ho zašleháme do zbylých surovin na náplň. Také odpeckujeme višně.

  5. Do jiné misky dáme suroviny na drobenku a prsty je rozemneme.

  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  7. Do formy s těstem dáme tvarohovou náplň, poklademe jí vypeckovanými višněmi a posypeme drobenkou.

  8. Formu dáme do vyhřáté trouby a po 10 min. ztlumíme na 175 °C a pečeme do světle růžova - asi 35 - 40 min.

  9. Vypeckování višní - jelikož nevlastním žádný vypeckovač na višně / třešně, tak jsem většinou vypeckovávala jen ručně - nožem a vše okolo mě bylo zbarvené do červena. Minule jsem dumala, jak to udělat bez nepořádku a napadlo mě obyčené brčko a špejle.

  10. Do brčka dáme špejli (aby se nelámalo), aby brčko po špejli necestovalo tak na ní uděláme jakoby uzel z gumičky a můžeme odpeckovávat bez nepořádku. Šťáva, která obvykle cáká všude okolo, se tady dostane do brčka a nikde není nepořádek. Tento odpeckovávač dáme na višeň proti otvoru po stopce a jen lehce zatlačíme. Pecka vyjede ven hladce a jde to krásně rychle. Přemýšlela jsem, že to dám jako recept, ale nevím, jestli by tu proti tomu nevznikly nějaké dohady a tak to přidávám pod recept i s fotkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!