Voňavá dvoubarevná tlačenka recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1 vepřové koleno zadní
- 1 jazyk
- 1 srdíčko
- 1 kg libového bůčku
- 30 dkg vepřových kůží
- 4 vepřové nožičky
- 1 uzené vepřové koleno zadní
- uzená křížová kost (tzv. ocásek)
- 1 kg masitých žebírek
- majoránka
- mletý pepř
- česnekové koření
- nové koření
- bobkový list
- sůl
Postup Voňavá dvoubarevná tlačenka
Postup přípravy receptu
-
Svěží suroviny důkladně očistíme ostrým nožem, uzené pod tekoucí teplou vodou kartáčkem, vložíme do vroucí vody, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme asi 1,5 hodiny.
Mezitím si naloupeme česnek (před loupáním namočíme na 15 minut do vlažné vody) a připravíme si tlačenková střeva (používám o průměru 10 cm).
V průběhu vaření maso kontrolujeme a postupně, které je téměř uvařené vyndáme, necháme krapet vychladnout a krájíme, libové na větší a tučnější na menší kousky. Jazyk po vytažení krátce ponoříme do studené vody a oloupeme. Uvařené (nepřevařené) kůže umeleme na masovém mlýnku spolu s česnekem a přidáme k nakrájenému masu. Nožky necháme vařit déle, aby byl vývar co nejželatinovatelnější:-).
K nakrájenému masu přidáme přecezený vývar, mletý pepř, rozemnutou majoránku a sůl (solíme více, maso sůl vstřebá). Důkladně promícháme a plníme do střev. Naplněná střeva vložíme do hrnce se zbytkem vývaru a půl hodiny necháme lehce probublávat. Uvařenou tlačenku dáme do dřezu se studenou vodou chladit. Průběžně tlačenku ve vodě otáčíme a měníme vodu za studenou. Zhruba po hodině tlačenku osušíme, uložíme na horní patro do chladničky, zatížíme prkénkem a necháme 24 hodin želatinovatět. Podáváme s jemně nakrájenou cibulí, octem a dobrým pečivem.