Voňavá dvoubarevná tlačenka recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

1 vepřové koleno zadní
1 jazyk
1 srdíčko
1 kg libového bůčku
30 dkg vepřových kůží
4 vepřové nožičky
1 uzené vepřové koleno zadní
uzená křížová kost (tzv. ocásek)
1 kg masitých žebírek
majoránka
mletý pepř
česnekové koření
nové koření
bobkový list
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Svěží suroviny důkladně očistíme ostrým nožem, uzené pod tekoucí teplou vodou kartáčkem, vložíme do vroucí vody, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme asi 1,5 hodiny.

  2. Mezitím si naloupeme česnek (před loupáním namočíme na 15 minut do vlažné vody) a připravíme si tlačenková střeva (používám o průměru 10 cm).

  3. V průběhu vaření maso kontrolujeme a postupně, které je téměř uvařené vyndáme, necháme krapet vychladnout a krájíme, libové na větší a tučnější na menší kousky. Jazyk po vytažení krátce ponoříme do studené vody a oloupeme. Uvařené (nepřevařené) kůže umeleme na masovém mlýnku spolu s česnekem a přidáme k nakrájenému masu. Nožky necháme vařit déle, aby byl vývar co nejželatinovatelnější:-).

  4. K nakrájenému masu přidáme přecezený vývar, mletý pepř, rozemnutou majoránku a sůl (solíme více, maso sůl vstřebá). Důkladně promícháme a plníme do střev. Naplněná střeva vložíme do hrnce se zbytkem vývaru a půl hodiny necháme lehce probublávat. Uvařenou tlačenku dáme do dřezu se studenou vodou chladit. Průběžně tlačenku ve vodě otáčíme a měníme vodu za studenou. Zhruba po hodině tlačenku osušíme, uložíme na horní patro do chladničky, zatížíme prkénkem a necháme 24 hodin želatinovatět. Podáváme s jemně nakrájenou cibulí, octem a dobrým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!