Výtečný tvarohový koláč s kakaovou drobenkou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 125 g moučkového cukru
- 150 g rostlinného tuku Hera
- 1 vejce
- špetka soli
- hladká mouka na posypání válu
- Hera a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- Tvarohová náplň:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce mandlového nebo vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
- 500 g měkkého tvarohu (polotučný ve vaničce, po 250 g)
- trošku vanilkového aroma Dr. Oetker (může a nemusí být)
- Drobenka:
- 150 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- 75 g rostlinného tuku Hera
- 1 lžička kakaa
- • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
- VARIANTA BEZ KAKAA: na kulatou formu o rozměrech ~ 26 x 7 cm
- Jelikož je forma vyšší, vešlo se do ní i víc tvarohové náplně, moc dobré! ツ
- •
- Těsto:
- (1 dávka)
- 250 gramů hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 125 gramů moučkového cukru
- 150 gramů rostlinného tuku Hera
- 1 vejce
- špetka soli
- lžička citr. kůry (není v původním receptu)
- Tvarohová náplň:
- (1 a 1/2 dávky)
- 5 vajec
- 120 g cukr krupice
- 3 x vanilkový cukr
- 3 lžíce vanilk. pudinkového prášku
- 1 a 1/2 lžičky citr. kůry
- 750 g měkkého tvarohu (polotuč. ve vaničce á 250 g)
- trošku vanilk. aroma Dr. Oetker (může a nemusí být)
- Drobenka:
- (1 dávka)
- 150 gramů hladké mouky
- 75 gramů krupicového cukru
- 75 gramů rostlinného tuku Hera
- špetka kypřícího prášku (není v původním receptu)
- (fotku jsem přidala)
- ▼
- VARIANTA S KAKAEM: na plech o rozměrech ~ 36 x 30,5 x 4 cm
- •
- Těsto:
- (1 a 1/2 dávky)
- 375 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- 190 g cukr moučka
- 225 gramů rostlinného tuku Hera
- 2 x menší vejce
- špetka soli
- Tvarohová náplň:
- (1 a 1/2 dávky)
- 5 vajec
- 120 g cukr krupice
- 3 x vanilkový cukr
- 3 lžíce vanilk. pudinkového prášku
- 1 a 1/2 lžičky citr. kůry
- 750 g měkkého tvarohu (polotuč. ve vaničce á 250 g)
- trošku vanilk. aroma Dr. Oetker (může a nemusí být)
- Drobenka:
- (2 dávky)
- 300 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 150 rostlinného tuku Hera
- 2 lžičky kakaa
Postup Výtečný tvarohový koláč s kakaovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosijeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a cukrem. Přidáme Heru nakrájenou na kousky, vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které na 30 minut uložíme do chladničky.
Kulatou formu o průměru min 27 cm (pokud je nízká) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Ze 2/3 vychlazeného těsta rozválíme kulatý plát a vložíme ho na dno formy. Několikrát ho propíchneme vidličkou a předpékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
Na náplň vyšleháme vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem, přidáme pudinkový prášek, citronovou kůru, tvaroh a došleháme do hladka.
Z mouky, cukru, Hery nakrájené na kousky a kakaa připravíme drobenku tak, že všechny přísady smícháme a promneme mezi prsty do malých hrudek.
Ze zbylého těsta vyválíme pás asi 4 cm široký a rozložíme ho po obvodu formy s předpečeným korpusem. Formu naplníme tvarohovou směsí a navrch nasypeme drobenku. Koláč dopékáme při 180 °C ještě asi 50 minut. Než ho definitivně vytáhneme z trouby, vyzkoušíme vpichem špejle doprostřed koláče, zda je hotový. Těsto se na špejli nesmí lepit.