Zapečená brokolice a brambory v kari bešamelu recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

1 kg brambor
1 brokolice
20 dkg poličanu (či vysočiny)
1 cibule
5 dkg špeku (či slaniny)
5 stroužků česneku
5 dkg másla
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky polévkového koření
1 lžička kari
sůl
3 dcl mléka
4-5 trojhránků taveného sýra
1 pomazánkové máslo

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme (případně nové jen důkladně omyjeme) a nakrájíme na kostičky přibližně 2x2cm.

  2. Brokolici rozdělíme na malé růžičky, košťál a stonky nakrájíme jako brambory. Do osolené vody dáme vařit brambory a pevnější kousky brokolice, po chvíli přidáme i křehčí růžičky. Uvaříme do poloměkka, zcedíme a dáme do hlubšího plechu či pekáčku.

  3. V kastrůlku společně osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, salám, špek/slaninu, česnek a přendáme bez vypečeného omastku do pekáče.

  4. Do kastrůlku k tuku přidáme máslo, mouku, uděláme světlou jíšku a přidáme mléko. Vymícháme hladký bešamel, do kterého vmícháme tavený sýr, po rozpuštění pomazánkové máslo a ochutíme polévkovým kořením, kari a solí.

  5. Tuto směs nalijeme do pekáčku a vše dáme na 20 minut zapéct do trouby na 200°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!