Zapečená brokolice a brambory v kari bešamelu recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 kg brambor
- 1 brokolice
- 20 dkg poličanu (či vysočiny)
- 1 cibule
- 5 dkg špeku (či slaniny)
- 5 stroužků česneku
- 5 dkg másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky polévkového koření
- 1 lžička kari
- sůl
- 3 dcl mléka
- 4-5 trojhránků taveného sýra
- 1 pomazánkové máslo
Postup Zapečená brokolice a brambory v kari bešamelu
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme (případně nové jen důkladně omyjeme) a nakrájíme na kostičky přibližně 2x2cm.
Brokolici rozdělíme na malé růžičky, košťál a stonky nakrájíme jako brambory. Do osolené vody dáme vařit brambory a pevnější kousky brokolice, po chvíli přidáme i křehčí růžičky. Uvaříme do poloměkka, zcedíme a dáme do hlubšího plechu či pekáčku.
V kastrůlku společně osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, salám, špek/slaninu, česnek a přendáme bez vypečeného omastku do pekáče.
Do kastrůlku k tuku přidáme máslo, mouku, uděláme světlou jíšku a přidáme mléko. Vymícháme hladký bešamel, do kterého vmícháme tavený sýr, po rozpuštění pomazánkové máslo a ochutíme polévkovým kořením, kari a solí.
Tuto směs nalijeme do pekáčku a vše dáme na 20 minut zapéct do trouby na 200°C.