Zapečený květák se sýrovým bešamelem recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

1 středně velký květák
15 dkg tvrdého sýra
10 dkg slaniny
12 dkg másla
6 lžic mouky
1/2 l mléka
2 žloutky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Květákové růžičky uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Do ohnivzdorné misky vložíme jednotlivé růžičky květáku a trochu opepříme.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a vysmažíme do křupkava. Tu poté nasypeme na květák (já polévám i výpekem se slaniny).

  3. Poté si uvaříme bešamel: Zpěníme máslo a přidáme mouku. Usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání přiléváme mléko, sůl, pepř a a vaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme mírně vychladit a vmícháme žloutky.

  4. Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem sýru a necháme zapéct do trouby dozlatova. Já pekla v plynové troubě 40 min., teplotu nedokážu odhadnou, jen to, že jsem knoflík nastavila na poloviční výkon trouby. Všem nám moc chutnalo. Byla to opravdu mňamka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!