Zapečený květák se sýrovým bešamelem recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 středně velký květák
- 15 dkg tvrdého sýra
- 10 dkg slaniny
- 12 dkg másla
- 6 lžic mouky
- 1/2 l mléka
- 2 žloutky
- sůl
- pepř
Postup Zapečený květák se sýrovým bešamelem
Postup přípravy receptu
-
Květákové růžičky uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Do ohnivzdorné misky vložíme jednotlivé růžičky květáku a trochu opepříme.
Slaninu nakrájíme na kostičky a vysmažíme do křupkava. Tu poté nasypeme na květák (já polévám i výpekem se slaniny).
Poté si uvaříme bešamel: Zpěníme máslo a přidáme mouku. Usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání přiléváme mléko, sůl, pepř a a vaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme mírně vychladit a vmícháme žloutky.
Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem sýru a necháme zapéct do trouby dozlatova. Já pekla v plynové troubě 40 min., teplotu nedokážu odhadnou, jen to, že jsem knoflík nastavila na poloviční výkon trouby. Všem nám moc chutnalo. Byla to opravdu mňamka.