Zapečený pastýřčin koláč s tempehem recept

Top Recepty, Dietní recepty

Suroviny na recept

500 g tempehu natural
1/3 hrnku kvalitní sojové omáčky (Kikkoman)
1/2 l vody
2 lžíce oleje + 1 lžička olivového oleje
1 velká cibule nakrájená na drobno
3 velké stroužky česneku romačkané
250 g (hnědých) žampiónů nakrájených na tenké plátky
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného koriandru
1 hrnek čerstvého či mraženého hrášku
1 hrnek čerstvé či mražené kukuřice
1 střední mrkev nakrájená na malé proužky/kostičky
1/2 l zeleninového vývaru (či odpovídající množství vody + kvalitní zeleninový bujón)
1/4 hrnku čerstvé petrželky + další bylinky na ozdobu
Bramborová kaše:
1,5 kg brambor nakrájených na kostky
1/3 hrnku mandlového mléka sojového mléka či jiného rostlinného nebo ořechového mléka či smetany
1/4 hrnku olivového oleje (pokud nemáte rádi jeho chuť použijte méně výrazný olej např. slunečnicový)
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce rozdrobte prsty na menší kousky tempeh, zalijte půl litrem vody, přidejte sójovou omáčku a 1 lžičku oleje. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, poté odkryjte a nechte vařit dalších cca 5 - 7 minut.

  2. Mezi tím připravte brambory a dejte je vařit. Tempeh slijte, nechte okapat a prázdný suchý hrnec (či jiný s velmi širokým dnem) vraťte na vařič. Zahřejte v něm olej, přidejte cibuli a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte rozmačkaný česnek a koření a krátce, asi minutu, osmahněte. Vmíchejte tempeh, žampióny a mrkev a za občasného míchání opékejte asi 10 minut. Brambory by teď už měly být měkké (vaří se přibližně 20 minut), slijte je a nechte vychladnout.

  3. Připravte si pékaček, ve kterém budete koláč zapékat a troubu předehřejte na 180°C. Do směsi s tempehm přidejte hrášek a kukuřici a nechte prohřát. Odměřte zeleninový vývar a společně s nadrobno nasekanou petrželkou ho vlijte do směsi s tempehem. Zamíchejte a na mírném ohni finálně povařte ještě asi 5 minut.

  4. Brambory rozmačkejte mačkadlem, přidejte všechny ostatní ingredience na bramborovou kaši, opět rozmačkejte a pro extra jemnou konzistenci vyšlehejte šlehačem. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

  5. Do pekáčku navrstvěte tempehovou směs, pokryjte bramborovou kaší, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut, dokud tempehová směs nebublá a kaše není na některých místech lehce opečená (pokud by se neopekla ani po půl hodině, můžete ji na chvíli vložit nahoru do trouby pod gril). Můžete podávat ihned, lépe se však koláč servíruje když trochu vychladl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!