Zeleninová polévka se smetanou a sýry recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- cca 20 ks ředkviček
- půlka malého květáku
- asi 15 cm porku, pokud máme pěkné zelené listy, tak i je přidáme
- 1 cibule
- půlka červené a 1 půlka zelené kapie
- 1 - 2 stroužky česneku
- 1 smetana na vaření
- 1 sýr s šunkovou příchutí a 1 paprikový (lze dát i jiné) viz POZN.
- asi 50 gramů nivy (lze vynechat, nahradit..) viz POZN.
- do hotové polévky pár cherry rajčátek
- 1-2 lžíce mouky na zahuštění
- olej
- vývar
- petrželka, kopr či jiné bylinky ze zahrádky
- Na dochucení:
- sůl
- pepř
- případně ocet nebo lžíce zakysanky
Postup Zeleninová polévka se smetanou a sýry
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, česnek a vhodíme tam zeleninu. Restujeme cca 6 minut. Zalijeme vývarem (nejlépe zeleninovým) jen do výše zeleniny a dusíme asi 16 min, na skus zeleniny, malinko opepříme, se solí raději počkejme kvůli sýrům.
Rozmixujeme, vložíme smetanu rozmíchanou s moukou a vaříme ještě asi 15 min.
Přidáme sýry, mícháme do rozpuštění, vhodíme tam pár ředkviček nakrájených na plátky a několik cherry rajčat, pokud chceme, petrželku a vypneme sporák. Ještě promíchneme.
Dochutíme a necháme ještě spojit chutě asi 7 minut a podáváme. Chuť cherry rajčátek a ředkviček s ostatní zeleninou a sýry vytvořila zajímavou jemně pikantní chuť. Já už dál nedochucovala.