Zeleninová směs nejen do polévek recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- 5 kg očištěné syrové zeleniny
- největší poměr tvoří mrkev
- celer
- petržel
- Zelenina (do 5 kg):
- kedlubny
- pórek
- cibule
- česnek
- pastiňák
- petrželová nať
- celerová nať
- čerstvé papriky
- rajčata
- 1 kg soli
Postup Zeleninová směs nejen do polévek
Postup přípravy receptu
-
Veškerou očištěnou zeleninu pomeleme na masovém strojku. Pomletou směs důkladně ve velké míse promícháme se solí a dáme na 24 hodin do chladna uležet.
Pak směs plníme do skleniček, dáváme si opravdu záležet, abychom ze skleniček vytlačili většinu vzduchu, pořádně upěchujeme a důkladně zavíčkujeme. Takhle připravená směs nám vydrží do jara uložená na chladném místě.
Směs je slanější, proto při dochucování omáček a polévek moc předem nesolím. Většinou stačí 1-2 polévkové lžíce na celý pokrm nebo 2 litry polévky.