Zeleninovo-slaninové chlebové placičky s křenovým dipem recept
Top Recepty, OstatníSuroviny na recept
- Na hlavní těsto:
- 400 g staršího chleba
- 300 ml zeleninového bujónu (z kostky)
- 5 pl hladké mouky
- 4 prolisované stroužky česneku
- 3 pl nakrájené pažitky
- 1 kl soli
- 1 vejce
- Na přídavek do těsta:
- 150 g gazdovské slaniny
- 1 pl oleje
- 1 větší cibule
- 7 menších hlaviček žampionů
- 4 řapíky celeru
- 1/2 masité červené papriky
- 1/2 masité žluté papriky
- špetka mletého pepře
- Na křenový dip:
- 3 pl hořčičné omáčky s pepřem
- 2 pl tatarské omáčky
- 2 pl najemno nastouhaného křenu
- 5 pl sladké 12% smetany
Postup Zeleninovo-slaninové chlebové placičky s křenovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Chleba nakrájíme na kostky, zalijeme bujónem a necháme vsáknout.
Mezitím si očistíme všechnu zeleninu.
Cibuli a papriky nakrájíme nadrobno, řapíky na jemné půlkolečka a žampiony na menší plátky.
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a vložíme do hrnce s rozehřátým olejem na chvíli osmažit.
Přidáme cibuli a cca 3minutky restujeme.
Poté přidáme zbývající nakrájenou zeleninu, lehce opepříme, promícháme, pod pokličkou na mírném plameni dusíme 10minut a necháme trochu schládnout.
Do bujónem nasáklého chleba přidáme mouku, vejce, česnek, pažitku a sůl a pořádně promícháme.
Dále přidáme mírně schládnutou podušenou směs, znova vše promícháme a lžící tvarujeme do rozehřátého oleje na pánvici menší placičky, které po obou stranách smažíme do zlatavé barvy. Podáváme se zeleninovou oblohou, nebo s křenovým dipem. Každou placičku můžeme dozdobit křenou čepičkou.