Žitný kváskový chleba z remosky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 20 g pravidelně občerstvovaného žitného kvásku
- 250 g (ml) vody
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 230 g žitné chlebové mouky
- chlebové koření (nebo kmín)
- 50 g strouhaných vařených brambor
- 1-1,5 lžičky soli
Postup Žitný kváskový chleba z remosky
Postup přípravy receptu
-
Smícháme kvásek a 100 g vody s celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme v teple 10-12 hodin kvasit.
Do hotového rozkvasu vmícháme zbytek surovin, chvíli necháme odpočinout a těsto urovnáme do vymaštěné formy (měla jsem kulatou nerez krabičku). Necháme 2-2,5 hod nakynout a upečeme v remosce – asi 40 minut. Pak z formy vyklopíme, vrátíme do remosky a ještě aspoň 10 minut dopékáme. Krájíme po 24 hodinách od upečení.