Zlatá květáková polévka s kořeněnou cizrnou recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 konzerva cizrny (sklo nebo plech)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl
- Na polévku:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malý květák
- 1 hrst kešu oříšků
- zeleninový vývar nebo voda
- 2-3 lžičky kurkumy
- sůl dle chuti
- špetka čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
- K dokončení:
- zelená nať petržele, libečku apod.
Postup Zlatá květáková polévka s kořeněnou cizrnou
Postup přípravy receptu
-
Dříve, než začneme vařit polévku, připravíme kořeněnou cizrnu. Zapneme troubu na 220 °C. Slijeme a propláchneme cizrnu, osušíme ji papírovou utěrkou a odstraníme uvolněné slupky. Cizrnu rozložíme na plech nebo pánev, kterou můžeme vložit do trouby. Posypeme ji drceným kmínem, uzenou paprikou, kurkumou, solí a pokapeme olivovým olejem. Promícháme, dáme do trouby a pečeme asi 20-30 minut, nebo až začne být křupavá.
Cibuli a česnek nasekáme, květák nasekáme nebo rozebereme na růžičky. Olej zahřejeme v hlubokém hrnci na polévku. Přidáme cibuli, česnek, květák, kešu a 1 lžičku kurkumy. Promícháme a necháme rozvonět pár minut za stálého míchání. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a osolíme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme, dokud květák nezměkne. Pak v mixéru po menších dávkách rozmixujeme do krémové konzistence.
Vrátíme vše do hrnce na polévku, dle potřeby přidáme další vodu do požadované hustoty krémové polévky a povaříme. Přidáme zbylé koření, dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme s kořeněnou cizrnou, petrželkou a zakápnuté olivovým olejem.