Zlatá květáková polévka s kořeněnou cizrnou recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

1 konzerva cizrny (sklo nebo plech)
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky kurkumy
sůl
Na polévku:
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 malý květák
1 hrst kešu oříšků
zeleninový vývar nebo voda
2-3 lžičky kurkumy
sůl dle chuti
špetka čerstvě mletého pepře
1 lžíce citronové šťávy
K dokončení:
zelená nať petržele, libečku apod.

Postup přípravy receptu

  1. Dříve, než začneme vařit polévku, připravíme kořeněnou cizrnu. Zapneme troubu na 220 °C. Slijeme a propláchneme cizrnu, osušíme ji papírovou utěrkou a odstraníme uvolněné slupky. Cizrnu rozložíme na plech nebo pánev, kterou můžeme vložit do trouby. Posypeme ji drceným kmínem, uzenou paprikou, kurkumou, solí a pokapeme olivovým olejem. Promícháme, dáme do trouby a pečeme asi 20-30 minut, nebo až začne být křupavá.

  2. Cibuli a česnek nasekáme, květák nasekáme nebo rozebereme na růžičky. Olej zahřejeme v hlubokém hrnci na polévku. Přidáme cibuli, česnek, květák, kešu a 1 lžičku kurkumy. Promícháme a necháme rozvonět pár minut za stálého míchání. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a osolíme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme, dokud květák nezměkne. Pak v mixéru po menších dávkách rozmixujeme do krémové konzistence.

  3. Vrátíme vše do hrnce na polévku, dle potřeby přidáme další vodu do požadované hustoty krémové polévky a povaříme. Přidáme zbylé koření, dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme s kořeněnou cizrnou, petrželkou a zakápnuté olivovým olejem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!