Babiččin rybí salát s majonézou recept

Top Recepty, Saláty

Suroviny na recept

filet z půlky kapra bez kůže (mohou být i cejni nebo i filé)
sůl, mletý pepř
kousíček másla
citronová šťáva
1 středně velká mrkev
2 větší cibule
1-2 bobkové listy
3-4 kuličky nového koření
8 celých pepřů
1-2 PL octu
1,5-2 dl vody
větší sladkokyselá okurka
trochu nakládaných červených kapií
majonéza podle chuti a potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Rybu nakrájíme na několik porcí, osolíme, opepříme a dobře propečeme na másle, nesmí zůstat vevnitř syrová. Upečené prochladlé rybí porce rozebereme na menší kousky a pečlivě vykostíme. Dáme do mísy a zakapeme citronem. Přidáme na kostičky pokrájenou okurku a nudličky kapie (ta je tam hlavně kvůli barvě), můžeme, ale nemusíme přidat i hrášek z konzervy (bez nálevu)..

  2. Dáme vařit do vody s trochou soli 1 očištěnou a na délku přepůlenou mrkev - asi 15 minut - doměkka. Po 15 minutách do kastrolku k mrkvi přidáme koření (bobkový list, pepř a nové koření), přisypeme pokrájenou cibuli (na kostičky nebo čtvrtkolečka) a přidáme trochu octu podle chuti. Vodu nepřidáváme. Necháme odkryté povařit asi 3-4 minuty, aby cibule trochu změkla, ale nebyla rozvařená. V kastrolku zůstane jen trochu vody, skoro všechna se má vyvařit. Odstraníme koření a horké suroviny nasypeme na rybí maso do mísy i se zbytkem vývaru, mrkev samozřejmě nakrájíme na půlkolečka.

  3. Po zchladnutí přidáme majonézu, promícháme a popřípadě dochutíme solí, pepřem, přikyselíme citronovou šťávou nebo octem, nebo přílišnou kyselost srazíme lžičkou moučkového cukru. Necháme odležet do druhého dne, majonéza hodně zhoustne, i když byla trochu naředěná vodou z mrkve a cibule. Majonézu můžeme odlehčit lžící jogurtu, ale to já nedělám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!