Babiččin rybí salát s majonézou recept
Top Recepty, SalátySuroviny na recept
- filet z půlky kapra bez kůže (mohou být i cejni nebo i filé)
- sůl, mletý pepř
- kousíček másla
- citronová šťáva
- 1 středně velká mrkev
- 2 větší cibule
- 1-2 bobkové listy
- 3-4 kuličky nového koření
- 8 celých pepřů
- 1-2 PL octu
- 1,5-2 dl vody
- větší sladkokyselá okurka
- trochu nakládaných červených kapií
- majonéza podle chuti a potřeby
Postup Babiččin rybí salát s majonézou
Postup přípravy receptu
-
Rybu nakrájíme na několik porcí, osolíme, opepříme a dobře propečeme na másle, nesmí zůstat vevnitř syrová. Upečené prochladlé rybí porce rozebereme na menší kousky a pečlivě vykostíme. Dáme do mísy a zakapeme citronem. Přidáme na kostičky pokrájenou okurku a nudličky kapie (ta je tam hlavně kvůli barvě), můžeme, ale nemusíme přidat i hrášek z konzervy (bez nálevu)..
Dáme vařit do vody s trochou soli 1 očištěnou a na délku přepůlenou mrkev - asi 15 minut - doměkka. Po 15 minutách do kastrolku k mrkvi přidáme koření (bobkový list, pepř a nové koření), přisypeme pokrájenou cibuli (na kostičky nebo čtvrtkolečka) a přidáme trochu octu podle chuti. Vodu nepřidáváme. Necháme odkryté povařit asi 3-4 minuty, aby cibule trochu změkla, ale nebyla rozvařená. V kastrolku zůstane jen trochu vody, skoro všechna se má vyvařit. Odstraníme koření a horké suroviny nasypeme na rybí maso do mísy i se zbytkem vývaru, mrkev samozřejmě nakrájíme na půlkolečka.
Po zchladnutí přidáme majonézu, promícháme a popřípadě dochutíme solí, pepřem, přikyselíme citronovou šťávou nebo octem, nebo přílišnou kyselost srazíme lžičkou moučkového cukru. Necháme odležet do druhého dne, majonéza hodně zhoustne, i když byla trochu naředěná vodou z mrkve a cibule. Majonézu můžeme odlehčit lžící jogurtu, ale to já nedělám.