Babiččiny koblihy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 380 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 5 žloutků
- 2-3 lžíce rumu
- špetka soli
- 100 ml mléka
- 1 lžička cukru
- tuk na smažení
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup Babiččiny koblihy
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Vlijeme ho k mouce, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme ještě tak hodinu nakynout.
Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, která ještě dáme kynout. Když jsou dostatečně vykynutá, vložíme je do dobře rozehřátého tuku nejprve vykynutou stranou dolů. Tuku musí být dostatek, aby koblihy volně plavaly.
Po vložení koblih nádobu hned přikryjeme pokličkou. Koblihy se rychle nafouknou a vyplavou na povrch. Po třech minutách je odkryjeme, obrátíme a zvolna dosmažíme. Koblihy usmažíme s bílým kroužkem.
Hotové koblihy obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.