Beskydská vepřová roláda recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 700 g vepřového masa v celku (kýta nebo plec)
- 600 g celeru
- 150 -200 g tence nakrájeného Beskydského salámu
- 300 ml vývaru nebo vody
- 3 lžíce rybízové marmelády
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 cm silný plátek másla
- mletý pepř
- sůl
- dvojitá nit na utažení rolády
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup Beskydská vepřová roláda
Postup přípravy receptu
-
Celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme na plát a nejlépe přes potravinářskou folii rozklepeme od středu do stran.
Plát masa po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Z vnitřní strany potřeme 2 lžícemi marmelády a poklademe nakrájenou uzeninou. Hustě posypeme částí nastrouhaného celeru, zavineme do rolády a zajistíme nití.
V papiňáku na rozehřátém oleji do zlatavé barvy orestujeme cibuli, položíme roládu a ze všech stran ji prudce osmažíme. Podlijeme vývarem, zasypeme zbytkem nastrouhaného celeru a přidáme lžíci rybízové marmelády.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni doměkka (kýtu cca 30 minut, plec cca 40 minut). Po ochlazení hrnec otevřeme, roládu vyjmeme stranou a uchováme v teple.
Šťávu v hrnci ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme plátek másla a podle potřeby dochutíme solí. Silným varem odvaříme na hustější konzistenci. Pokud chceme více šťávy, můžeme v troše vody rozmíchat 1-2 lžičky solamylu a 2 minuty provaříme.
Z rolády odstraníme nitě, maso nakrájíme na porce a podáváme s kuskusem, nebo s rýží. Roládu také můžeme podávat s pečivem po studenu, nakrájenou na tenčí plátky.