Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete) recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1,5 kg hovězího krku (klidně tučnější, je to lepší)
- sůl podle potřeby
- 1 cibule (velikosti slepičího vejce)
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce ostrého kečupu
- 2 lžíce sójové omáčky (já dal originál od Maggi)
- 2 lžičky koření Krkovička s česnekem
- 1 dl oleje (u nás řepkový)
Postup Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)
Postup přípravy receptu
-
Večer děda vyndal krkovičku z mrazáku a naše maminka povídá: Co bude dobrého? Udělám steaky a opeču brambor. Zítra budu líný. A tak se stalo, že ráno děda zjistil, že vyndal krkovičku, ale hovězí. Á, to jsem nechtěl, ale co... A oznámil našemu taťkovi: Hele, dneska bude k obědu jen polévka, když se mi to nepovede, protože jsem vyndal špatné maso. Vezmi ten krk hovězí a nakrájej na kusy podle toho, jak se dělí i s tím tukem. Osol ho.
Potom nasekej cibulku na drobno a nadrť česnek, dej do misky a přidej vše tekuté. A ten krk v tom pěkně vykoupej. Když nebudeš línej, tak to udělej večer.
Ráno vezmi ohnivzdornou misku nebo kastrol s poklicí a vše tam přesuň i se zbytkem marinády. Vlož do trouby vyhřáté na 130 stupňů a nech to tam tři a půl hodiny.
Zkus, jestli se to skoro rozpadá. Jak? Vezmi mezi prsty kousek masa a zmáčkni. Když je to hodně měkké a pustilo to šťávu, tak je to OK. Jinak tomu dopřej ještě půl až tři čtvrti hodinky. A je hotovo.
Já uvařil nové brambory, opekl na sádle s troškou sladké papriky, solí, pepřem a pažitka tomu dala korunu. I když jsem si myslel, že to sežerou slepice, ale opak byl pravdou. Dobrota nesmírná a náš tatínek prohlásil: Dědo, nikdy jsem lepší hovězí nejedl. A dokonce i zbylo a druhý den. To si nedokážete představit, to bylo prostě žrádlo pro horních deset tisíc, ale my jim ho slupli a už se všichni těšíme na opakování.