Brokolice / květák v sýrovém těstíčku recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 brokolice nebo malý květák
- 2 rozšlehaná velká vejce (nebo 3 menší)
- 4-5 plátků sušené šunky
- 100 g uzeného sýru (Ramader, Krolewski, Eidam...)
- cca 150 g mléka
- cca 100 g polohrubé mouky
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř mletý
- muškátový květ - není nutný, dle chuti
- hladká mouka na obalení
- olej na osmažení
Postup Brokolice / květák v sýrovém těstíčku
Postup přípravy receptu
-
Růžičky brokolice nebo květáku povaříme krátce v osolené vodě a poté necháme okapat. Povaříme klidně i oloupaný košťál z brokolice, který pokrájíme na cca 6-ti milimetrové plátky.
Sýr s česnekem nastrouháme na jemném struhadle do misky, přidáme vejce, jemně pokrájené plátky schwarzwaldské šunky, mírně osolíme, dochutíme pepřem a muškátovým květem nebo oříškem, přilijeme mléko a vše promícháme. Směs zahustíme dle potřeby polohrubou moukou na hustější těstíčko, zhruba podobné bramborovému, které nám bude při obalování držet na zelenině.
Okapanou brokolici nebo květák obalíme v hladké mouce a následně v sýrovém těstíčku a to nejlépe půjde čistou rukou. Je to trochu patláma patláma postup, ale nejrychleší.
Po obalení ihned vkládáme do rozpáleného oleje v nepřilnavé pánvi a smažíme ze všech stran dozlatova. Můžeme péct i v rozpálené troubě na 190°C na plechu s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem, po zatáhnutí těstíčka je dobré, pokapat růžičky rozpuštěným máslem.
Podáváme s vařeným nebo smaženým bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátem...