Bůčkový špíz na zelenině recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

400-500 g nižšího libového bůčku
mletý pepř
200 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
300 g pikantní klobásy
100 g rajského protlaku
1 větší cibule
0,5 dcl oleje
1 bobkové listy
4 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Bůček nakrájíme na tenké plátky asi 0,5 cm a opepříme mletým pepřem. Klobásu oloupeme, nakrájíme na špalíčky, zabalíme do lehce naklepaných plátků bůčku (klepat jen pro zjemnění masa a ne pro větší velikost plátků), napíchneme na špízy a jemně osolíme (pozor-uzenina je slaná).

  2. Do pekáčku vložíme očištěnou a na nudličky (kostičky) nakrájenou zeleninu, na půl kolečka nakrájenou cibuli, přidáme rajčatový protlak, koření a navrch položíme špízy, které zakapeme olejem.

  3. Přiklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby na 185°C a pečeme 15 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme asi 40 minut. Během pečení kontrolujeme, aby se neodpařila šťáva kterou maso a zelenina pustí.

  4. Jen je-li to nutné, jemně podlijeme. Pak maso zkusíme jestli už je měkké, ochutnáme šťávu a dle potřeby dosolíme. Jestli ano pekáček odkryjeme a dopečeme dozlatova. Podáváme s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!