Celozrnné špenátové koláčky s ricottou recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

200 g čerstvého baby špenátu
160 g sýra leerdameer
250 g ricotty
2 žloutky
2 listy salátové bazalky
190 g celozrnné mouky
25 g vychlazeného másla
5,5 lžic ledové vody
+ hrst píniových semínek na ozdobu
+ 2 pláty průhledné dárkové fólie
+ fazole (nebo jiné luštěniny) jako zátěž (viz tipy a triky)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte těsto.

  2. Do vychlazené mísy (viz tipy a triky) si nasypte 190 g celozrnné mouky a nakrájejte do ní na tenké plátky vychlazené máslo. Prsty rychle promněte, až vznikne konzistence drobenky. Přidejte čtvrtlžičky soli i 5 a půl lžic ledově chladné vody a rychle vypracujte pružné nelepivé těsto.

  3. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice alespoň na půl hodiny vychladit.

  4. Mezitím si můžete připravit náplň.

  5. Omyté listy špenátu zbavené tuhých řapíků (u baby špenátu je klidě ponechte) vložte do cedníku a přelijte vřelou vodou. Špenát tak okamžitě zavadne a několikanásobně zmenší svůj objem.

  6. Listy pořádně vyždímejte, až vám ze špenátu nezbude skoro nic.

  7. Přesuňte je do mísy a přidejte 2 na jemno nakrájené listy salátové bazalky (nebo 10 listů běžné).

  8. Přimíchejte 160g jemně strouhaného sýra, 250 g ricotty i 2 žloutky, případně trošku dosolte a máte náplň hotovou.

  9. Mezi dvěma pláty dárkové fólie rozválejte vychlazené těsto na tloušťku asi 4 mm.

  10. Pomocí skleničky vykrájejte z těsta kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Prsty těsto přimáčkněte k formě, čímž vytvoříte tvar košíčku.

  11. Pokud chcete korpusy doplnit ozdobnými okraji, rozválejte ze zbytků těsta vždy dva válečky, zapleťte je do jednoduchého copu a ten přimáčkněte na okraj košíčku.

  12. Takto připravený plech uložte do mrazničky ztuhnout a zapněte si troubu na 200°C.

  13. Vychlazeným korpusům propíchejte dna vidličkou, každý košíček přikryjte kolečkem pečicího papíru tak, aby přikrýval i okraje košíčků a naplňte až po vrch fazolemi.

  14. Vložte do trouby asi na 10 minut, až okraje košíčků zpevní. Vyjměte fazole i kolečko z pečicího papíru a korpus ještě 8 minut pečte, aby zpevnilo i dno košíčků.

  15. Plech vyjměte z trouby (ale nevypínejte ji), naplňte špenátovou nádivkou, přikryjte celý plech alobalem a dejte péct na dalších 20 minut, až náplň zpevní.

  16. Nakonec na každý košíček nasypte pár píniových semínek a teď už nepřikryté nechte v troubě asi 7 minut krásně zezlátnout.

  17. Po vytažení z trouby nechte mírně vychladnout a opatrně vyjměte z formy. Podávejte ještě teplé jako předkrm, nebo vychladlé jako chuťovku k vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!