Chutná a nenáročná vepřová roláda s jablky recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1200 g vepřové kýty nebo plece
- 70-100 g krájeného česnekového boku
- 1 velké jablko nastrouhané na hrubém slzičkovém struhadle
- 3 vrchovaté polévkové lžíce (dále jen pl) hrubozrnné hořčice
- 2 pl oleje
- dále budeme potřebovat:
- 2 pl oleje
- 1 pl másla
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 velká cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 2 větší jablka
- sůl dle potřeby
Postup Chutná a nenáročná vepřová roláda s jablky
Postup přípravy receptu
-
Opláchnuté a osušené maso si nařežeme na roládu (můžeme požádat i v masně) a přes potravinářskou folii, nebo igelitový sáček rozklepeme do požadovaného tvaru.
Potřeme hrubozrnnou hořčicí, poklademe plátky česnekového boku a posypeme nastrouhaným jablkem, jako na štrůdl. Takto připravený plát pevně zavineme do rolády, zpevníme sponami, nebo provázkem, potřeme olejem a v uzavřené nádobě dáme do lednice odležet (záleží, kolik máme času, může být i do druhého dne).
Zapneme si troubu na předehřátí.
Očištěnou cibuli, česnek nakrájíme nadrobno, jablka na kostky a vše vložíme do pekáče.
Na pánev s olejem dáme rozpustit máslo a na rozpáleném tuku necháme roládu ze všech stran zprudka zatáhnout. Roládu přemístíme do připraveného pekáče. Na pánev do výpeku dáme 4 dl horké vody, rozdrobíme bujón a necháme převařit. Takto připraveným vývarem podlijeme roládu, přikryjeme druhou částí pekáče a vložíme do předehřáté trouby a na 3/4 výkon (já mám plynovou), 20 minutách troubu ubereme na poloviční výkon a přikryté, za občasného přelití šťávou dopékáme 20 - 25 minut doměkka.
Měkké maso z pekáče vyjmeme a necháme v teple. Připečenou šťávu seškrábeme do pekáče a vše šťouchadlem na brambory rozmačkáme. Pokud chceme mít šťávu úplně hladkou, propasírujeme přes jemné síto, nebo ponorným mixérem rozmixujeme. Dle potřeby dochutíme solí.
Z rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji na plátky. Na nahřátý talíř servírujeme horkou šťávu, poklademe plátky masa a jako přílohu podáváme různě uvařené brambory, nebo rýži.