Chutná a nenáročná vepřová roláda s jablky recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

1200 g vepřové kýty nebo plece
70-100 g krájeného česnekového boku
1 velké jablko nastrouhané na hrubém slzičkovém struhadle
3 vrchovaté polévkové lžíce (dále jen pl) hrubozrnné hořčice
2 pl oleje
dále budeme potřebovat:
2 pl oleje
1 pl másla
1 kostka zeleninového bujónu
1 velká cibule
2 velké stroužky česneku
2 větší jablka
sůl dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnuté a osušené maso si nařežeme na roládu (můžeme požádat i v masně) a přes potravinářskou folii, nebo igelitový sáček rozklepeme do požadovaného tvaru.

  2. Potřeme hrubozrnnou hořčicí, poklademe plátky česnekového boku a posypeme nastrouhaným jablkem, jako na štrůdl. Takto připravený plát pevně zavineme do rolády, zpevníme sponami, nebo provázkem, potřeme olejem a v uzavřené nádobě dáme do lednice odležet (záleží, kolik máme času, může být i do druhého dne).

  3. Zapneme si troubu na předehřátí.

  4. Očištěnou cibuli, česnek nakrájíme nadrobno, jablka na kostky a vše vložíme do pekáče.

  5. Na pánev s olejem dáme rozpustit máslo a na rozpáleném tuku necháme roládu ze všech stran zprudka zatáhnout. Roládu přemístíme do připraveného pekáče. Na pánev do výpeku dáme 4 dl horké vody, rozdrobíme bujón a necháme převařit. Takto připraveným vývarem podlijeme roládu, přikryjeme druhou částí pekáče a vložíme do předehřáté trouby a na 3/4 výkon (já mám plynovou), 20 minutách troubu ubereme na poloviční výkon a přikryté, za občasného přelití šťávou dopékáme 20 - 25 minut doměkka.

  6. Měkké maso z pekáče vyjmeme a necháme v teple. Připečenou šťávu seškrábeme do pekáče a vše šťouchadlem na brambory rozmačkáme. Pokud chceme mít šťávu úplně hladkou, propasírujeme přes jemné síto, nebo ponorným mixérem rozmixujeme. Dle potřeby dochutíme solí.

  7. Z rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji na plátky. Na nahřátý talíř servírujeme horkou šťávu, poklademe plátky masa a jako přílohu podáváme různě uvařené brambory, nebo rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!