Chutné borůvkové kuličky s opraženou strouhankou, přelité máslem recept

Top Recepty, Sladká jídla

Suroviny na recept

1 kg brambor
750 g polohrubé mouky
500 g borůvek
1 vejce
sůl
5-6 PL strouhánky
2-3 PL krystalového cukru
máslo
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnúte zemiaky ošúpem a nastrúhame na strúhadle, pridáme 1 vajce a polohrubú múku, troška soli (1/2 - 1 čaj. lyžicu) a pomaly vypracujem hladké cesto, podľa potreby ešte pridáme múku. Cesto musí byť vypracované a nesmie sa lepiť (zbytočné dlho nemiesime), cesto vypracujeme do tvaru valca.

  2. Na pomúčenej pracovnej doske cesto nakrájame na hrúbku cca 1,5 - 2 cm a každý odkrojeny kus v rukach vypracujeme na takzvanú placku. Na každý kus cesta dáme najlepšie domáce čučoriedky a vytvarujem guľky.

  3. Hotové guľky vkladáme do vriacej osolenej vody. Keď nám guľky vyplávajú na povrch, ešte necháme chviľu prevrieť (cca 1 minútu), vyberiem ich a dáme do misky s rozpusteným maslom. Na suchej panvici orestujeme do zlatista strúhanku s cukrom.

  4. Hotove guľky obalìme v strúhanke, na tanieri prelejeme maslom a práškovým cukrom.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!