Čokoládová pomazánka z ranče recept

Top Recepty, Pomazánky

Suroviny na recept

200 g čokolády
200 g ořechů
1 kl řepkového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Z libovolných ořechů nejprve připravíme ořechové máslo (je možné použít i kupované, kvalitní je ale velmi drahé a levnější burákové má v sobě obvykle přidaný palmový olej). Domácí výroba ořechového másla je snadná.

  2. Nasypte všechny ořechy do stolního mixéru (ne blender apod, ale klasický mixér) a na střední otáčky za občasného zastavení a promíchání nejprve ořechy rozmixujte na drobno. Pak je potřeba trochu trpělivosti a mixovat dál, až se ořechová hmota začne lepit.

  3. V této fázi je nutné často mixér vypnout a setřít ořechovou hmotu ze stěn nádoby, ke středu nožů. Po několikerém opakování začne hmota získávat konzistenci mazlavou natolik, že začne sama ze stěn padat zpět na nože, postupně můžete zvyšovat otáčky mixeru a proces se urychlí. Po cca 10 minutách by jste měli mít hotové základní ořechové máslo, vhodné například pro výrobu nugátu.

  4. Pro pomazánku potřebujeme ale konzistenci tekutější a proto na vysoké nebo maximální otáčky pokračujte v mixování ještě několik minut, až hmota začne uvolňovat ořechový olej a získá konzistenci podobnou tekutému mýdlu.

  5. V keramické, porcelánové nebo skleněné misce rozpustíme čokoládu. Nejjednodušší způsob je využití elektrické trouby, kterou nastavíme na cca 45-50°C (digitální na 48°C) a misku do ní vložíme, rozehřátí trvá kolem 15 minut. Výhoda uvedených typů misek je v tepelné setrvačnosti, po vyndání z trouby nezačne čokoláda tak rychle tuhnout.

  6. Do rozpuštěné čokolády přidejte hotové řídké ořechové máslo, promíchejte a dalších asi 10 minut ohřívejte v troubě. Následuje již jen důkladné promíchání, buď vidličkou, nebo ručním šlechačem na nízké otáčky. Jakmile se obě hmoty dokonale propojí, je pomazánka hotová a můžeme ji nalít do čisté sklenice. Neurychlujte tuhnutí v lednici, vzhledem k rozdílnému bodu tuhnutí kakaového a ořechového tuku by se narušila konzistence hmoty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!