Dortík s rebarborou a jahodami recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Korpus:
100 g oblíbených sušenek
50 g másla
Náplň:
700 g rebarbory (4 šlahouny, ale můžete klidně použít méně)
350 g jahod (můžou být i mražené, ale ty nechat předem povolit)
cukr krystal nebo třtinový
2 lžíce citronové šťávy
2 pudingy + trochu mléko nebo vody na rozmíchání
2 tvarohy
2 vejce
1 šlehačka
vanilkový extrakt
cukr/med na oslazení podle chuti
Jahodová poleva:
150 g jahod (mražené zase necháme povolit)
3 plátky želatiny + 4 lžíce vody

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky rozdrtíme a přidáme k nim máslo. Zpracujeme na lepkavou drobenku. Rebarborám uřízneme zdřevnatělé konce a šlahouny oloupeme a poté nakrájíme na špalíčky. Ty dáme do hrnce, přidáme citrónovou šťávu, zasypeme cukrem a ohříváme na plotně, dokud nám rebarbory nezměknou (začnou se skoro rozpadat). Přidáme jahody a rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem. Směs je hodně tekutá, proto pro zpevnění přidáme 2 pudingy rozmíchané v trošce mléka nebo vody. Když začne směs houstnout, odstavíme z plotny.

  2. Mezitím smícháme ve větší míse tvarohy, vejce, vanilku. V jiné míse vyšleháme šlehačku do tuha. Když nám ovocná část trochu zchladne, přídáme ji k tvarohům a vmícháme i šlehačku. Náplň je už téměř hotová, zbývá ji už jen dosladit, moc cukru už ale třeba není.

  3. Do papírem vyložené formy (i boky!) rozvrtvíme sušenkovou drobenku a upěchujeme. Navrch nalijeme náplň a dáme péct do předehřáté trouby (160 - 170 stupňů). Pečeme asi 50 minut. Náplň se sice bude jevit stále dost tekutá, ale v chladu ztuhne. Pokud mi nevěříte, pečte déle, nic se nestane.

  4. Výtvor necháme vychladnout a pak připravíme jahodovou polevu, která není nic jiného než rozmixované jahody se želatinou (té je tam ale tolik, že to ani nepoznáte). Plátky želatiny necháme v hrnci nabobtnat s vodou asi 10 minut. Následně položíme hrnec na plotnu a ohříváme, dokud se želatina netozpustí. K želatině přidáme 1-2 lžíce rozmixovaných jahod, promícháme a můžeme přidat zbytek. Nalijeme na upečený cheesecake a necháme ztuhnout (po vychladnutí v ledničce).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!