Dršťková polévka pro fajnšmekry recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 900 g opraných a předvařených drštek
- 2 cibule
- 6-10 stroužků česneku (dle chuti)
- 10 dkg sádla
- 15 dkg anglické slaniny (spíše tučnější než libové)
- 1 nožička paprikové klobásy
- 6 kostek masoxu
- 2 bobkové listy
- kousek čerstvého zázvoru (asi 2-3 cm)
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička chilli (dle chuti, kdo má rád ostřejší, dá víc)
- 3 lžičky gulášového koření
- 3 lžičky koření maďarský guláš
- 2 hrsti rozemnuté majoránky
- pepř
- sůl
Postup Dršťková polévka pro fajnšmekry
Postup přípravy receptu
-
Dršťky dáme do 5 l hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 bobkové listy, masox a celý čerstvý zázvor a vaříme na mírném ohni 3 hodiny. Půl hodiny před koncem varu přidáme na malé kousky pokrájenou paprikovou klobásu a společně dovaříme. Dršťky zcedíme.
Na sádle orestujeme slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, chilli a gulášové koření, zaprášíme moukou a lehce zasmahneme (jen velmi krátce, aby paprika nezhořkla) a zalijeme vývarem z drštěk.
Pokud je vývaru málo, dolijeme ještě vroucí vodou. Přidáme pokrájené dršťky, majoránku, pepř a sůl a krátce provaříme. Před koncem varu dochutíme česnekem.