Dýňové pyré recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

několik dýní Hokaido

Postup přípravy receptu

  1. Dýně omyjeme a rozřízneme napříč.

  2. Vydlabeme semínka, rukou, lžící nebo třeba porcovačem na zmrzlinu.

  3. Připravíme si pečicí plechy a rozpůlené dýně na ně položíme rozříznutou částí dolů. Na plech nalijeme od 120 do 480 ml vody (podle počtu dýní) tak, aby voda dosahovala výšky cca půl centimetru.

  4. Troubu předehřejeme na 180°C a dýně pečeme cca 60 – 90 minut, nebo dokud dýně není po propíchnutí vidličkou zcela měkká.

  5. Dýně necháme na plechu zcela vychladnout, abychom s nimi mohli manipulovat.

  6. Vychladlou dýni vydlabeme, resp. vydlabeme dužinu.

  7. Dužinu dáme do kuchyňského robotu, resp. mixeru a rozmixujeme dohladka (pokud je dužina moc hutná, přidáme pár lžic vody, abychom ji mohli jednoduše rozmixovat).

  8. Pyré přendáme do cedníku a necháme asi hodinu odkapat.

  9. Dýňové pyré rozdělíme do skleniček, umělých krabiček nebo jak preferujete. Já ho obvykle skladuji v umělých skleničkách po 450 g, protože tolik množství obvykle moje recepty vyžadují. V lednici je možné ho skladovat přibližně 2 až 3 dny, ale protože si připravuji pyré do zásoby, putuje zbytek do mrazáku. Před použitím ho jen ráno nebo večer vyndám a nechám při pokojové teplotě rozmrazit.

  10. A je to! Je to hračka. Z uvedených dýní jsem připravila necelé 3 kg pyré, které mně letošní potřebu bez problému pokryje. Tedy dost povídání a hurá do pečení a vaření. Pozor – pyré nepřipravujeme z dýní Halloween, které teď také najdeme v obchodě. Ty jsou určené jen k vyřezávání.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!