Gnocchi se špenátem a parmazánem recept

Top Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny na recept

200 g čerstvých špenátových listů
2 stroužky česneku
30 g sýru parmazán příp. Grana Padano
25 g másla
olivový olej
sůl
pepř
Těsto na gnocchi:
2 větší uvařené brambory ve slupce z předešlého dne (studené)
1 vrchovatá lžíce sýru Ricotta (syrovátkový sýr)
100 g hladké mouky
1 celé vejce (lehce rozšlehané)
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit osolenou vodu.

  2. Začneme přípravou těsta, do hlubokého talíře si nastrouháme nebo lépe prolisujeme brambory, lisujeme minimálně 2x přes sítko nebo lis na brambory. Přidáme trochu mouky a soli, ricottu a vidličkou promícháme tak, aby mouka byla s brambory spojena a nebyla volně na talíři, uděláme si důlek a vmícháme opět vidličkou vejce, spojíme dohromady a pak postupně přidáme mouku, aby těsto nebylo příliš lepivé, poté můžeme dát na moukou poprášenou desku a trošku prohníst ručně.

  3. Následně z těsta ručně (bez válečku) vytvoříme podlouhlý váleček cca 3-4 cm široký a necháme chvilku odležet.

  4. Do pánve si dáme olivový olej všechen nasekaný česnek, lehce osmažíme a vložíme špenát, necháme pracovat (zredukujeme hmotnost a velikost).

  5. Druhou pánev s olivovým olejem si dáme na střední oheň rozehřát.

  6. Vezmeme si pomoučněný nůž a z těstových válečků krájíme cca 2 cm široké kousky (noky), poté do nich prstem uděláme lehký důlek (aby z nich nebyl knedlík po uvaření) a vložíme do vroucí vody (až vyplavou tak pak ještě max minutu nechat ve vroucí vodě).

  7. Uvařené gnocchi dále vytáhneme děrovanou naběračkou, trochu odkapeme a ihned vkládáme do pánve s rozehřátým olejem, osmažíme dohněda na jedné straně, pak otočíme, po chvilce přidáme máslo, špenát a až zhnědnou i z druhé strany, můžeme podávat.

  8. Ozdobíme na jemno nastrouhaným čerstvým parmazánem po celém povrchu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!