Golubky od Máši recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

1 větší hlávka zelí
500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové 50/50)
1 mrkev (větší)
2 cibule
1 malá plechovka rajského protlaku
1 vejce
120 g rýže
hrst strouhanky
750 ml hovězího vývaru (když není - 1 a půl bujónové kostky)
olej
sůl
pepř
mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Hlávce zelí vyřízneme košťál, celou hlávku dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.

  2. Vyjmeme a opatrně sloupáváme jednotlivé listy, pokud se hlávka neprovařila celá, klidně po oloupání půlky ještě dovaříme.

  3. U jednotlivých listů vyřízneme zbylou košťálovou část a list rozpůlíme (pokud chceme menší golubky), nebo trošku košťál rozklepeme paličkou a listy nepůlíme, pokud chceme větší závitky.

  4. Rýži propláchneme, vysypeme do hrnce, přidáme vodu a trošku soli a povaříme než rýže změkne.

  5. Nakrájíme cibuli na menší kostičky, ¾ mrkve nastrouháme na jemno, na oleji osmažíme do růžova, přidáme mleté maso, rozdrobíme na kousky a osmažíme. Osolíme, opepříme, přidáme ¾ konzervy rajského protlaku, zamícháme a přidáme sladkou papriku.

  6. Maso a rýži smícháme v míse, přidáme vejce a pokud je směs moc řidká, přidáme i strouhanku.

  7. Připravenou směsí plníme zelné listy. Na malé golubky stačí do jednoho listu cca 1 vrchovatá polévková lžíce masa. Balíme jako psaníčka, směs dáme do středu, ohneme boky přes směs a kraje přehneme.

  8. Závitky skládáme na těsno do zapékací mísy, klidně můžou být 2 vrstvy na sobě.

  9. Druhou cibuli nakrájenou na kostičky se zbytkem na jemno nastrouhané mrkve osmažíme na oleji do růžova, přidáme zbytek rajského protlaku, přilejeme vývar, pokud není vývar, přilejeme vodu a přidáme 1 a půl bujon kostky, provaříme a nalejeme na navrstvené golubky. Přikrejeme mísu pokličkou (popřípadě pořádně utěsníme alobalem) a pečeme na cca 190 až 200 stupňů cca 45 minut. Po určené době můžeme jeden závitek ochutnat, jestli je zelný list měkký a maso je propečené. Podáváme s chlebem a kysanou smetanou, ale klidně i bez ní, hodí se i brambory


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!