Golubky od Máši recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 1 větší hlávka zelí
- 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové 50/50)
- 1 mrkev (větší)
- 2 cibule
- 1 malá plechovka rajského protlaku
- 1 vejce
- 120 g rýže
- hrst strouhanky
- 750 ml hovězího vývaru (když není - 1 a půl bujónové kostky)
- olej
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
Postup Golubky od Máši
Postup přípravy receptu
-
Hlávce zelí vyřízneme košťál, celou hlávku dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.
Vyjmeme a opatrně sloupáváme jednotlivé listy, pokud se hlávka neprovařila celá, klidně po oloupání půlky ještě dovaříme.
U jednotlivých listů vyřízneme zbylou košťálovou část a list rozpůlíme (pokud chceme menší golubky), nebo trošku košťál rozklepeme paličkou a listy nepůlíme, pokud chceme větší závitky.
Rýži propláchneme, vysypeme do hrnce, přidáme vodu a trošku soli a povaříme než rýže změkne.
Nakrájíme cibuli na menší kostičky, ¾ mrkve nastrouháme na jemno, na oleji osmažíme do růžova, přidáme mleté maso, rozdrobíme na kousky a osmažíme. Osolíme, opepříme, přidáme ¾ konzervy rajského protlaku, zamícháme a přidáme sladkou papriku.
Maso a rýži smícháme v míse, přidáme vejce a pokud je směs moc řidká, přidáme i strouhanku.
Připravenou směsí plníme zelné listy. Na malé golubky stačí do jednoho listu cca 1 vrchovatá polévková lžíce masa. Balíme jako psaníčka, směs dáme do středu, ohneme boky přes směs a kraje přehneme.
Závitky skládáme na těsno do zapékací mísy, klidně můžou být 2 vrstvy na sobě.
Druhou cibuli nakrájenou na kostičky se zbytkem na jemno nastrouhané mrkve osmažíme na oleji do růžova, přidáme zbytek rajského protlaku, přilejeme vývar, pokud není vývar, přilejeme vodu a přidáme 1 a půl bujon kostky, provaříme a nalejeme na navrstvené golubky. Přikrejeme mísu pokličkou (popřípadě pořádně utěsníme alobalem) a pečeme na cca 190 až 200 stupňů cca 45 minut. Po určené době můžeme jeden závitek ochutnat, jestli je zelný list měkký a maso je propečené. Podáváme s chlebem a kysanou smetanou, ale klidně i bez ní, hodí se i brambory