Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

1,4 kg hovězích líček
3 cibule (nahrubo)
3 stroužky česneku (prolisovaný)
400 ml vína (dobrého vína, ne krabicové)
220 g celeru (na kostky)
3 mrkve (na plátky)
2 kořene petržele (na plátky)
7 bobkových listů
10 kuliček nového koření
hovězí vývar
přepuštěné máslo
3 lžíce másla
sůl
pepř
citrónová šťáva nebo ocet
3 vrchovaté lžíce domácích povidel
2 lžíce tymiánu
na ozdobu
1 mrkev
1 petržel

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaňte a ořežte zbytečný tuk. Velké kusy překrojte. Osolte, opepřete a na rozpálené pánvi je opečte na přepuštěném másle z každé strany do hněda.

  2. Vyndejte z pánve bokem a na másle opékejte cibuli. Restujte pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a chvíli opékejte.

  3. Zeleninu přendejte do vyššího hrnce a přidejte maso i se šťávou, co z něj vytekla, bobkový list, nové koření, tymián a povidla.

  4. Zalijte vínem, dolijte vývarem tak, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě trochu přisolte a opepřete. Přiklopte víkem a nechte pozvolna táhnout na sporáku na nejnižší stupeň 6 hodin.

  5. Po 6-ti hodinách maso vyndejte bokem na talíř. Bobkový list a nové koření vyndejte a vyhoďte. Šťávu se zeleninou rozmixujte dohladka.

  6. Zapněte plotýnku a nechte omáčku zredukovat, aby pěkně zhoustla. Když má požadovanou hustotu, vypněte a dochuťte prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a úplně na konec nechte rozpustit máslo.

  7. Na ozdobu si připravte tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka osmažte na rozpálené pánvi s trochou oleje solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.

  8. Když vaříte brambory, pouze je osolte, voda by měla být slaná jako moře:). Nechte je mírně rozvařit. Důkladně slijte vodu, nesmí tam být ani kapka.

  9. Rozpusťte asi dvě lžíce másla a ohřejte si hrnek mléka. Brambory nejprve šlehejte samotné, dokud z nich nebude hustá kaše bez kousků, potom postupně zašlehejte máslo, pak postupně mléko, to nemusíte použít všechno. Měla by vzniknout kaše jako peřinka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!