Hutná zeleninová polévka s hlívou a majoránkou recept

Top Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny na recept

olej
velká cibule
cca 2 velké brambory
2 mrkve
zelená paprika
200 g hlívy
smetana na vaření (100–200 ml dle chuti)
majoránka (sušená, drhnutá)
mořská sůl
případně zeleninová vegeta (bez glutamanu)
případně 2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme a nesekáme cibuli na drobné kousky. Na velké pánvi ji necháme zezlátnout na oleji. Již nyní do oleje přidávám majoránku, aby olej získal její chuť. Vše další jsem připravovala, zatímco se cibule smažila. Je potřeba vše promíchávat kvůli možnému připálení.

  2. K cibuli na pánev s olejem jsem postupně přidávala: Brambory oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky (cílem je, aby se v polévce co nejvíc rozvařily a daly jí hustotu). Mrkev okrájíme a na drobném struhadle přidáme k cibuli a bramborům (olej s mrkví krásně zezlátne). Do směsi přidáme i na kostky nakrájenou zelenou papriku (hlavně kvůli barvě). Jako poslední přidáme i omytou hlívu. Kloboučky hlívy nakrájíme na větší kousky, využívám i stopku, kterou rozkrájím úplně na jemno, aby ve směsi nerušila příliš tvrdou konzistencí.

  3. Směs zeleniny a hlívy jsem nakonec podlila trochou vody, přidala sůl a zeleninovou vegetu (není nutná) a nechala dusit asi 15 minut do změknutí hlívy (a rozvaření brambor).

  4. Nakonec jsem přidala smetanu a ještě jednu dávku majoránky na provonění. Fajnšmekři (jako já) mohou přidat i česnek, který pokrmu dá pikantní chuť. Pokud máte rádi jemnější chutě, česnek není nutný.

  5. Podáváme s pečivem nebo jinou oblohou (rýže, těstoviny, kuskus).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!