Játra nejen se žampiony recept

Top Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny na recept

400 g očištěných jater - drůbeží, králičí...
150 g cibule
150 g žampionů
150 g slaniny anglické nebo Váhalovy
olej
česnek dle chuti, cca 2-3 stroužky
tymián
sůl
pepř
Dále:
špecle 500 g - polotovar, nebo doma připravené

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmažíme slaninu, ke které následně přidáme osmažit i očištěná, pokrájená játra. Po osmažení jater přidáme nasekaný česnek, tymián, hrubě pokrájenou cibuli a dále smažíme do povadnutí cibule. Poté do pánve přidáme na měsíčky pokrájené žampiony, osolíme (nebo použijeme sojovou omáčku), opepříme, ještě krátce smažíme a na cca 10 minut zaklopíme a vše necháme podusit na mírném ohni pod poklicí.

  2. Podlévat není většinou nutné, protože žampiony pustí šťávu, ale to už si každý jistě pohlídá.

  3. Pokud chceme sosík, přidáme do směsi cca 1 dl vody s troškou solamylu nebo hladké mouky a vše ještě krátce provaříme. Dochutíme ještě dle chuti solí, pepřem nebo sojovou omáčkou.

  4. Podáváme s vařenými špeclemi, ale příloha jako je rýže, brambory, noky nebo chléb není také marná.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!