Kančí pečeně s brusinkovou omáčkou a karlovarský knedlíkem recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

1 kg kančí kýty
2 pl lžíce sádla
3 cibule
2 mrkve
1 hrst petrželky (kudrnka)
1 pl tymiánu (čerstvý, sušený)
Sůl
Pepř
Bobkový list (já dala 4 sušené)
Nové koření
4 plátky kladenské pečeně na prošpikování
1 x sterilizované brusinky
1 pl švestkových povidel
1,5 dcl červeného vína
1 l vody nebo silného vývaru
Karlovarský knedlík:
7 housek
2 vejce
175 ml mléka
100 g hrubé mouky
2 lžíce nasekané petrželky
2 špetky muškátového květu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si pekáč s poklicí a troubu si předehřejme na 200°C. Cibule očistíme a nakrájíme na kolečka to samé uděláme i s mrkví.

  2. V pekáči necháme rozpustit sádlo, přidáme cibule, mrkve a petrželku (kudrnku) orestujeme, přidáme maso a ze všech stran opečeme.

  3. Podlijeme vodou či vývarem asi do 2/3 masa, přidáme sůl, pepř, tymián, bobkový list, nové koření a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme pod poklicí 1,5-2 hodiny do měkka.

  4. Maso vyjmeme a uložíme do tepla. Vše v pekáči rozmixujeme a dáme vařit. Přidáme brusinky, švestková povidla a 1,5 dcl červeného vína a krátce vaříme a popřípadě dochutíme solí, pepřem a tymiánem.

  5. Podáváme s karlovarským knedlíkem: pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout, pokropíme ho 3 lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.

  6. Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.

  7. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu;na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.

  8. Připravíme si potravinářskou fólii, utěrku či alobal (já použila alobal) a hmotu vytvarujeme do válce a pořádně jej zabalíme. Vyjdou nám cca 3 válečky.

  9. Takto připravené knedlíky dáme do vroucí vody a necháme povařit tak 15 minut. Vytáhneme z hrnce a nakrájíme na tenké plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!